onsdag 2 augusti 2006

Om orsak och verkan

Steinbeck skrev om orsak och verkan i kapitalismens rike i romanen Vredens druvor. Kommer att tänka på den när jag börjar dagen med att läsa en insändare i Dagens Nyheter som propagerar för längre fängelsestraff.

Insändarskribenten menar att statistiken
visar att med långa strafftider så minskar man antalet grova brott, exempelvis bankrån. Den enkla förklaringen är att de grova bankrånarna är en liten grupp människor, under tusen stycken. När de sitter i fängelse sker inga rån mot banker och värdetransporter, vilket återspeglas i statistiken.

Med det synsättet har man bara sett till verkan. Orsaken är glömd. Tron på en förändring till det bättre saknas. Då är inte vägen lång till dödsstraff.

Sedan hör jag på Ekot där de berättar att Skatteverket gjort en kartläggning av mängden svartarbete som utförs i landet. En företagare intervjuas. Han säger att reglerna är så krångliga och skatterna så höga att det uppmuntrar till svartarbete.

Plötsligt finns ingen som bryr sig om verkan. Fokus ligger i stället på orsaken till att en tredjedel av svenskarna jobbat svart någon gång de senaste fem åren. Här finns inga krav på dödsstraff. Det betraktas inte ens som ett brott att stjäla statens pengar.
Om du som äger det människor behöver kunde begripa detta, skulle du kanske kunna klara dig. Om du kunde skilja på orsak och verkan, om du förstod att Paine, Marx, Jefferson, Lenin var verkningar, inte orsaker, då kunde du kanske klara livhanken. Men det kan du inte nu. Ty ägaregenskapen har för alltid fryst in dig i ditt jag och för alltid avskurit dig från vi.
John Steinbecks Vredens druvor känns som en god illustration till denna bloggning... Lobbykrafterna är starka när profithungern vittrar mellanmål!

Inga kommentarer: