torsdag 28 september 2006

Centern i Mönsterås blundar för arbetarna

När Mönsterås kommun skulle ge namn åt några nya kvarter fanns ett förslag från en socialdemokratisk ledamot om att döpa kvarteren till Hammaren, Skäran och Lien, berättar Barometern. Tre redskap som använts av arbetare i alla länder under många år. Men det gillades inte av centermajoriteten.
Jag hajade till när jag såg byggnadsnämndens protokoll, men när frågan kom upp blev det aldrig någon diskussion utan vi var helt överens om att anta det förslag som tjänstemännen tagit fram.
Centerpartistiske kommunalrådet Roland Åkesson
Den kommunala tjänstemannens förslag gav kvarteren i stället namnen Skattegården, Frälsegården och Krongården.

En frälsegård var skattebefriad och ägdes av adeln. En skattegård var en privatägd gård som man betalade skatt för. Kronogårdar var gårdar som tidigare ägts av försvaret men som sålts. Knappast gårdar som vanliga arbetare kunde köpa. Utan i stället tvärtom namn som symboliserar hur klassamhället såg ut, där arbetarna skulle veta sin plats och där de rika kunde fortsätta bedriva sitt förtryck mot miljoner av fattiga.

Centern hyllar alltså hellre detta förtryck än att hedra arbetarna genom att döpa kvarteren efter några av de vanligaste verktygen.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Centerpartiet är det gamla bondeförbundet och bildades för att ta tillvara på böndernas intressen. Idag är bönderna som vilka småborgare som helst, det är ingen större skillnad på att sälja potatis istället för skor. Det är inte så konstigt då om de har en syn på arbete som är helt knast, det brukar småborgarna ofta ha. Någon borde istället påminna centern och, tänker speciellt på Maud Oloasson, om att hålla igen kakhålet om de inte vill att deras väljare skall återgå till livegenskapen igen.

Tomas Jonsson sa...

Din beskrivning känns riktig. Men jag kan ändå inte förstå att ett parti som för femtio år sedan kämpade för bönderna som många gånger hade det lika kärvt som arbetarna, idag glidit ut och blivit ett extremhögerparti med förakt för vanliga arbetare.

Birgitta Axelsson Edström sa...

Det börjar väl bli trångt på mittfältet ;-)

Anonym sa...

Fast "hur klassamhället såg ut" låter som om klassamhället var borta, det mer korrekta vore att säga att klassamhället evolverat då vi idag inte har vare sig trälar eller självförsörjande bönder utan "bara" arbetare och kapitalister.

Tomas Jonsson sa...

Jo, klassamhället är fortfarande påtagligt.