fredag 29 september 2006

Homosexuell iranier avvisas till dödsstraff

Sydsvenskan berättar att svenska migrationsdomstolen avslagit en asylansökan från en iransk homosexuell man som misshandlats och våldtagits. Han kommer nu att avvisas till en mycket osäker tillvaro där han riskerar att avrättas!

Sverige har länge avvisat homosexuella till Iran trots att människorättsorganisationer visat på att männen riskerar dödsstraff när de kommer tillbaka. Förra sommaren kom uppgifter till Sverige om två unga homosexuella män som avrättats i Mashhad i Iran. Dessa uppgifter fick Migrationsverket att stoppa avvisningarna av homosexuella från Iran.

Men nu har Migrationsverket alltså återupptagit avvisningspolitiken och tänker åter avvisa homosexuella. Detta trots att man själv refererar till en UD-rapport som berättar att Irans muslimska rätt ”föreskriver grymma straff för homosexuella handlingar. För män gäller dödsstraff vid penetration och piskning vid annan form av sexuell handling.”

Migrationsverket försvarar sig med att UD berättar att de homosexuella kan undgå fara om de lever ”diskret och tillbakadraget”. Tänk om det gällt en politisk flykting och vi försvarat avvisningen med att ”du riskerar inget straff om du håller dig lugn och inte protesterar”.

Sverige legitimerar alltså en teokrati som klart och tydligt bryter mot de mänskliga rättigheterna som försvarar att ingen ska diskrimineras på grund av sin sexualitet. Det är avskyvärt och beklämmande att vi för en sån inhuman asylpolitik.

Till skillnad från Frihet, Fildelning och Feminism och Dyslesbisk så tvivlar jag på att den nya borgerliga regeringen kommer att göra någon förändring. Det är moderaterna och socialdemokraterna ivrigt påhejade av folkpartiet och främlingsfientliga partiet som går i bräschen för denna vidriga politik.

2 kommentarer:

Johanna Nylander sa...

Att det är moderaterna och socialdemokraterna som står för dagens asylpolitik är det ingen tvekan om. Men folkpartiet gör det defintivt inte, och har flera gånger krävt att homosexuella från iran ska få stanna, och att förföljelse pga. sexuell läggning ska vara skyddsgrundande.

Exempel på det hittar du här, här och här.

Tomas Jonsson sa...

Det ska bli intressant att se hur alliansens asylpolitik kommer att se ut. Kommer den att präglas av folkpartiet eller av moderaterna? Det ska också bli spännande att se folkpartiets bortförklaringar till den gemensamma allianspolitiken. Och för dem som kommer igenom nålsögat väntar fortsatt förföljelse.