söndag 17 september 2006

Imorgon spricker alliansen


När vallokalerna stängs klockan åtta i kväll och rösträkningen påbörjas så kommer den stora striden om regeringsmakten att starta. Det finns två huvudscenarier. Att vänsterblocket vinner eller att högerblocket vinner.

Om vänstern vinner
så kommer Göran Persson att försöka skapa en minoritetsregering. Då vill det till att vänsterpartiets politik återspeglas i regeringsförklaringen, i annat fall så fäller vi regeringen när riksdagen ska rösta om den nya regeringen i början av oktober.

Socialdemokraterna kommer säkerligen att agna
lite hos de borgerliga om vänstern och miljöpartiet ställer för hårda krav. Då ska det bli intressant att se hur lojala de är. Leijonborg är förmodligen den lättast åtkomliga efter Mauds högersväng senaste åren.

Opinionssiffrorna senaste tiden pekar dock mot en borgerlig valseger. De fyra borgerliga partierna har kastat bort sina egna identiteter och gömt sig bakom ett gemensamt valmanifest som påminner om den politik sossarna drivit senaste tjugo åren.

Sista året har arbetarrörelsen av taktiska skäl börjat vrida sig lite åt vänster samtidigt som högern kritiserat en sossepolitik som präglats av inflationsbekämpning före arbetslöshetsbekämpning. Samtidigt som borgarnas främsta mål är låg inflation.

När segerbilderna imorgon är avklarade så kommer moderaterna som största borgerliga parti att kräva statsministerposten. Men sen? Moderaterna, folkpartiet, kristdemokraterna och centern kommer att påminna om en en grävling, en bäver, en tax och en räv instängda i en garderob när de ska fördela ministerposter och skriva ihop en regeringsförklaring.

Positionerandet och skyttegravsgrävandet kommer att dominera. Reinfeldt kommer att anlägga allvarliga blicken i teve och Olofsson kommer att vara hysterisk.

Någon politik för att bekämpa arbetslösheten kommer inte att presenteras. Kampen kommer i stället att riktas mot de arbetslösa, förtidspensionerade och sjuka. Hur ska skolpolitiken se ut? Hur ska flyktingpolitiken se ut? Det kommer att bli ett herrans liv och det kommer att bli en dokusåpa som kommer att präglas av primitiva utspel och känslor.

Och vi kan vara säkra på att den borgerliga alliansen sitter högst fyra år innan de blir bortröstade!

Förresten. Är det nån mer än jag som funderat över vart Bo Lundgren tagit vägen. Eller Gunnar Hökmark eller Per Unckel. De är fullständigt bortstädade hos de nya moderaterna. Anders Björck är den ende från moderatbunkern som synts ute. Det skedde när han var på fyllan och raglade runt utanför sitt slott och lade sig i polisens arbete, en nyårsnatt, för några år sedan.

4 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

Jag gillar din djurliknelse. Kul! I överigt är det en utmärkt analys av vad som kommer att hända.

Tomas Jonsson sa...

Tack. Förvänta dig en uppföljning!

Tomas Jonsson sa...

Nu ser jag att DN funderar på samma tema om fördelningen av ministerposter.

Tomas Jonsson sa...

Noterbart att de körkortslösa lagbrytarna nämns som tänkbara ministrar. Folkpartisten Karin Pihlsäter som körde rattfull i våras och hennes partikamrat Johan Pehrson som körde mot rött häromveckan (han hade väl nåt annat lagbrott för inte så länge sen också?). Från moderaterna nämns Per Bill, vinprovaren som körde barnvagn på fyllan och brottades med ordningsvakter häromåret.