måndag 25 september 2006

Makten över landstinget avgörs

Just nu är det spännande att följa den slutliga rösträkningen efter valet till landstinget i Kalmar län. Det preliminära resultatet från valnatten gav s+v 33 mandat och m+fp+kd+c 34 mandat samt mp 2 mandat.

Men vad som döjer sig under valnattens 3,3 procent till övriga partier är mest spännande. 3 procent räcker för att ta sig in i landstinget. Ett nytt parti skulle kunna tvinga fram alla möjliga (och omöjliga) konstellationer.

De senaste fyra åren har borgarna haft makten i landstinget. Miljöpartiet kan kanske avgöra hur det blir de kommande fyra åren. Och under den senaste veckan har miljöpartiet gjort utspel i tidningarna och träffat båda de politiska blocken.

Ingen kan dock säga något om framtiden i landstinget förrän alla röster slutligt är räknade. Länsstyrelsen gjorde andra prioriteringar än att välja att räkna rösterna där majoritetsförhållandena är mest oklara.

3 kommentarer:

Nicke Grozdanovski sa...

Va fasiken ska Sverigedemokraterna in i Landstinget och göra?? Vilka frågor ska de driva?. Ska de vara skillnad på vården för Svensson och Mohammed?

Tomas Jonsson sa...

Enligt mina beräkningar komer Sverigedemokraterna att sluta på 2,9 procent. Det räcker alltså inte för att komma in i landstinget!

Om de skulle komma in kan vi ju kanske förvänta oss en motion om att landstingsfullmäktige ska inleda sina sammanträden med nationalsången... ;-)

mange sa...

Era fördommar är bevis för er ringa intelligens. Men fortsätt gärna! Vad har ni för problem med demokrati??? Och förresten Totto komer stavas kommer. Man borde va kapabel till att stava om man driver en blogg. Det är lättare att bli tagen på allvar då. Men det kanske är ert rövarspråk?