lördag 2 september 2006

Statliga företag en garanti för välfärden

När borgarna satt vid makten i början av 1990-talet genomfördes en mängd privatiseringar där statliga företag såldes ut under valspråket att "kapitalister är mer kompetenta än staten att sköta företag".

Sedan har elmarknaden, posten, tåg, taxi och flyg avreglerats. För konsumenterna har det blivit dyrare och servicen har blivit sämre.

Underhållet och driften av elnätet och tågen har eftersatts av de vinstdrivande företag som tagit över, med stora problem för konsumenterna som följd. Klagomålen på post och telekommunikationer har ökat markant. Och Gud vet hur man ska göra om man vill skicka ett paket...?

För personalen har det inneburit sämre lön för samma jobb men med högre arbetsbelastning. Vänsterpartiet vill sätta stopp för det här vansinniga slöseriet med samhällets resurser.

Våra svenska statliga företag
sysselsätter 200 000 människor. Trots att de statliga företagens huvudsyfte är att leverera samhällsservice så ger de ändå varje år omkring 15 miljarder kronor i vinst till svenska staten - pengar som räcker till att avlöna ytterligare 40 000 människor.

För svenska folket har privatiseringarna blivit en smärtsam erfarenhet. Tro dock inte att borgarna tagit till sig av misslyckandet. Nej, de hotar nu att fortsätta utförsäljningen om de får makten efter valet.

2 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

Ja du Tomas. Glömskan är borgarnas bäste vän. Hur många kommer ihåg hur det gick för småföretagen under regeringen Bildt? Den perioden innebar den största småföretagarslakten i Sveriges historia. 93000 småföretag gick under på grund av regeringen Bildts ekonomiska politik.

Bekämpa glömskan!

Anonym sa...

Nu var det trots allt en internationell lågkonjuktur som rådde då, det är lite väl långsökt att säga att borgarna ensamma var ansvariga för det.

Det finns heller inga anledningar till varför vi arbetare, vi som varje dag bara har vår tid och arbetskraft att sälja, varför vi ska bry oss om småborgarna eller kapitalisterna. Tycker man småborgarnas väl och ve är det viktigaste kan man gå med centerfascisterna (ingen helt långsökt koppling, även fascisterna propagerade för småföretag och kooperativa lösningar)