måndag 25 september 2006

Vi kommer att få se fler "Maj-fall"

83-åriga Maj Holmblad i Sundsvall får bo kvar. Efter 65 år i samma bostadsrätt hos HSB så hotades hon av vräkning efter att ha betalat tre månadshyror mycket försent då hon var sjuk.

Juridiskt helt rätt. Men mänskligt och socialt fullständigt åt helvete!

Bostad är en mänsklig rättighet. Om någon plötsligt efter 65 år får problem att betala sin bostadsräkning så ska man inte bara kunna vräka dem.

Det här visar på vikten av en stark allmännytta med hyreslägenheter. Tyvärr lär fyra år av borgerligt styre gå åt precis motsatt håll. Fler hyresrätter kommer att ombildas till bostadsrätter. Bostadsbolag kommer att privatiseras i högre grad.

Moderaterna skriver på sin hemsida:
Kommunerna måste ges rätt att sälja förlustbringande bostadsbolag så att kommuninvånarna slipper betala förlusterna via höjda skatter.
Och de skriver också att:
Allians för Sverige vil sprida ägandet till fler, ge människor makt att förändra sin situation och bryta boendesegregationen genom att bostadsrättsombildning i storstädernas förorter underlättas, inte minst för de med låga inkomster, vilket ger lägre boendekostnader och bättre boendeförvaltning.
Moderaterna tillsammans med sina allianspartier kommer att bedriva en politik som knappast kommer att leda till lägre hyror. Hyresgästerna kommer att få ta kostnaderna för outhyrda lägenheter, vilket kommer att leda till högre hyror.

I städer med bostadsbrist kommer ombildande till bostadsrätter att driva upp priserna på bostäder vilket kommer att leda till en segregering där rika människor kommer att ta över attraktiva bostäder som genom spekulation kommer att bli ännu dyrare. Den fattiga allmogen kommer att hänvisas till förorternas sunkiga bostadsområden.

Ingen kommer att ta ansvar
för den som inte kan betala eller som betalar försent. Allmännyttan är stendöd och vi kommer att få se fler Maj-fall. Det är bara att beklaga!

13 kommentarer:

Anonym sa...

"Det här visar på vikten av en stark allmännytta med hyreslägenheter. Tyvärr lär fyra år av borgerligt styre gå åt precis motsatt håll."

Ja du, inte visste jag att HSB var en borgerlig uppfinning, trodde det var en folkrörelse. Men oavsett vilket, varför beklaga avslöjad korruption?

Tomas Jonsson sa...

Du har rätt. Det "var" en folkrörelse. Precis som Konsum startade som ett sätt för folket att kunna pressa ner de oförskämda priser som privata handlare satte.

Idag spelar de med i samma spel som de andra aktörerna på marknaden. Just därför krävs att vi slår vakt om offentligt ägda hyresrätter som ett alternativ till kapitalets imperialistiska drömmar.

Anonym sa...

HSB, Konsum, ok, men fackförbunden, Socialdemokraterna och Allmännyttan "var" också folkrörelser.

Formen för "ägandet" av erbjuden service är här en bisak, det handlar om kontrollmöjligheter och insyn. När man har monopol, gäller även om det är en folkrörelse, kan man högaktningsfullt skita i "kunderna" och gör det också bevisligen. Det betyder, INTE samma spelregler som andra aktörerna på marknaden, vilket också är finessen med en monopolställning.

Det finns redan hur många Maj-fall som helst, gamla, svaga och inte minst de som vågat uttrycka kritik mot HSB. Media intresserar sig normalt inte, vi har alltså sluppit att SE dom.
Apropå vad man nu skall beklaga.

Tomas Jonsson sa...

Jag håller med dig. Och jag har skrivit om tidigare "Maj-fall". Och jag tar det som ett bevis för att det krävs en stark offentligt styrd allmännytta och ett regelverk som styr de privata kapitalet, oavsett om det handlar om bostäder, livsmedel, asfalt, el, telefon, tåg, flyg, you name it!

Anonym sa...

Ditt tidigare "Maj-fall" bevisade ju då att en stark offentlig allmännytta inte ger några garantier, nu plötsligt bevisar Maj nåt annat. Vi har idag ett regelverk som styr det privata kapitalet, betyder att lagar och avtal skall följas, d.v.s mygel kan inte sättas i system, det oupptäckta vet vi självklart inget om. I det offentliga kallas reglerna för "stadgar" eller "kommunallag" vilket i praktiken bara är rekommendationer till sig själva.

Vi har Europas strängaste arbetsmiljölagar, och Europas högsta arbetsrelaterade sjukskrivningstal. En omöjlig kombination tills man förstår hur vi använder ordet "lag".

Det offentliga konkurrensverket skall motverka monopol, men ... det finns ju bara ETT konkurrensverk.

Tomas Jonsson sa...

Nu var ju vitsen med mitt tidigare "Maj-fall" att visa på att de kommunala bostadsbolagen INTE verkar i allmännyttans tjänst, utan verkar på den kapitalistiska marknadens villkor. Just därför anser jag att kommunerna direkt och utan vinstintresse ska äga och tillhandahålla bra och billiga hyresbostäder.

Skillnaden är att kommunal verksamhet bedrivs med full insyn där verksamheten är offentlig och där "styrelsen" är folkvald och representerar väljarna direkt. Kommunala bostadsbolag är aktiebolag där kommunerna äger aktierna. Precis som andra aktiebolag så finns ingen offentlighet och möjligheten att påverka vem som ska sitta i styrelsen är liten.

Anonym sa...

Du vill alltså påvisa att en folkvald skara människor som valt bolagsform för servicen, som indirekt äger alla aktierna, inte har möjlighet att påverka styrelsens sammansättning. Man kan tydligen inte ens påverka servicenivån, verkar då inte i allmännyttans tjänst och orsaken skulle vara "kapitalistiska marknadens villkor."

Men några extra folkvalda till istället skulle däremot tillhandahålla bra och billig service ???

Ursäkta mig, men det enda villkor den kapitalistiska marknaden möjligtvis ställer är just vinstintresse. Det är t.o.m. lag på det, annars kan ett aktiebolag tvingas upphöra, man måste bära sig själv. Storleken på vinsten finns det däremot ingen lag på och förluster kan temporärt täckas av ägartillskott.

Ingen skillnad alltså, och den "kapitalistiska marknaden" har inget med saken att göra.

Men du har ändå delvis rätt, man vinner en för- och en nackdel.

Kommunerna kan koncentrera sig på kärnverksamhet och där är det inte självklart att ett stort fastighetsbestånd skall ingå. Det är kanske inte så lätt för kommunens invånare att VÄLJA in duktiga fastighetsförvaltare.

Nackdelen med bolagsformen tar du upp, insynsskyddet. Är det den kapitalistiska marknaden som tvingar på oss detta också, att ägarna, d.v.s medborgarna inte har insyn? Inte alls, det är de folkvalda som vill ha det så. Då slipper man göra som HSB, när frågorna blir besvärliga. Man behöver inte gå under jorden.

Tomas Jonsson sa...

Jag har noterat ditt svar och nöjer mig med att konstatera att vi har olika uppfattning.

Anonym sa...

Kul att du från B-måla har gjort en så ambitiös blogg!
Men HSB, Leijon, Persson-Steen, Löwden m.fl. och makktfullkomliga sosseetablissemang är väl som med sverigedemokraterna - alltså borde SAP fundera över sin politik och möta sina väljare.

Det är likadant med äldrevården; var det inte i Nybro en stackars dam tog livet av sig då hon nekades äldreboende - samhället bistår inte med det stöd våra system borde garantera. Och som bekant funkar det inte med vite när det gäller dessa kommuner etc.
I ett annat system hade den stackars tanten ordnat detta själv men i vårt land tas man på sängen när det brister...

Tomas Jonsson sa...

Det är just då som det är viktigare än någonsin att det finns människor, partier, organisationer, media med mera som vågar och kan påtala bristerna.

Jag hörde på radion idag om en äldre man som låg i intorkad avföring när hans dotter kom på besök till ett äldreboende. Det är inte värdigt och precis som med kvinnan i Nybro eller maktfullkomliga toppolitiker så är det ofta någon enskilds civilkurage som leder till att det avslöjas.

Anonym sa...

Kan du inte svara på min fråga/påstående - är det inte bättre att man får planera lite själv?

//B-måla

Tomas Jonsson sa...

Jag är inte helt säker på att jag förstår din fråga. Återkom om du tycker mitt svar verkar konstigt, för då har jag missuppfattat.

Min uppfattning är att äldreomsorgen ska utgå från den äldres behov och önskemål. Samhället ska ha råd att hjälpa till med den boendeform som ökar den personliga tryggheten för en äldre person. En del av detta går att planera i god tid, men vi vet aldrig hur varje enskild människas åldrande kommer att vara. Det handlar också om familjebilde - om/när den äldre blir ensam osv.

Bosse sa...

Ja, HSB har drgit på sig ett riktigt skamfilat rykte efter försöket att vräka Maj Holmblad. När detta var på tapeten så diskuterades vräkningen flitigt i detta forum om bostadsrätter. Man skulle bara önska att reglerna var tydligare så att styrelser inte kan bete sig på detta fula sätt gentemot medlemmarna.

Och jag håller med. Vi kommer att se fler fall. Nu senast MKB i Malmö. Fast mediauppståndelsen blir inte längre riktigt lika stor... tyvärr.