måndag 30 oktober 2006

Demokrati enbart när det passar profitörerna

Senaste dagarna har jag lite runt om på nätet dykt på artiklar som menar att facket inte accepterar demokratin. Det har skrivits på bloggar och på tidningssidor och här borde jag naturligtvis ha en länk, men när jag sett dessa artiklar så har jag frustrerat klickat mig nån annanstans.

För kritikerna säger så här: Moderaterna berättade innan valet att de ville förändra a-kassan på det sätt som nu aviseras. Väljarna röstade på moderaterna och har alltså uttryckligen sagt att de vill ha höjda avgifter och minskad ersättning.

Nu genomför moderaterna det som man lovat. När då facket och stora delar av arbetarrörelsen blir irriterad och protesterar så menar profitörerna att "facket inte accepterar demokratin".

Då tänker jag på alla de här andra lobbyorganisationerna: Timbro, Svenskt Näringsliv, Skattebetalarnas förening osv. Strider även deras alla tidigare provokationer mot demokratiska grunder?

Vi har kunnat höra att företagen flyttar utomlands om inte den redan låga bolagsskatten sänks. Vi har hört stackars direktörer hota att bosätta sig i andra länder om inte förmögenhetsskatten sänks. Vi har hört dem protestera mot energiskatter, flygskatter, moms och i princip varenda jäkla skatt.

Profitörerna har sällan brytt sig om demokratiska grunder som öppenhet och medborgarinflytande. Att de nu tar ordet "demokrati" i sina munnar beror enbart på att det plötsligt passar kapitalets syften.

Andra bloggar om: , , , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Ja jag kan bara hålla med. Skall en bråkdel av befolkningen sparka undan benen för tusentals andra, speciellt med tanke på att hela Rosenbad fyllts med kriminellt drägg? Denna skitregering tänker inte långsiktigt utan enbart kortsiktigt, ungefär som många storföretag. Vad Reinfeldt m fl egentligen vill göra är att styra Sverige som ett storföretag där man enbart ser till kortsiktiga intressen och skiter fullständigt i den lilla människan. En förödande politik som enbart stärker klassklyftorna och motsättningarna i ett redan hårt ansträngt samhälle.


Intervjun med Lars Frisk är riktigt klockren: http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,918186,00.html

"Av principiella skäl anser Lars Frisk att fackavgiften delvis ska vara avdragsgill, annars måste facket betala sina kostnader för förhandlingar med skattade pengar. Arbetsgivarna, däremot, kan dra av samma kostnad.
Dessutom anser Frisk att det är fel att ställa en höjning av a-kassan mot en sänkning av skatten. "Regeringen finansierar sänkningen av skatten med höjningen av a-kassan. "

Den här länken är ochså belysande, en man som verkligen försöker göra något åt sin situation men får benen avsparkade av "arbetarpartiet" http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,918180,00.html

Tomas Jonsson sa...

Tack för två bra länkar. Den här
är ju ytterligare ett exempel på samma tema som det jag tar upp.

Pelle sa...

Företagsägarna har väl friheten som ägare att göra vad de vill? Som arbetstagare äger du inte ditt jobb - det gör företagsägaren. Att bestämma över sådant du inte äger är ju anarki. Denna moderna logik är inte så rolig...

Anonym sa...

Det är något konstigt med friheten, pelle...

http://www.polkagris.nu/Det%20%C4r%20N%E5got%20Konstigt%20Med....mp3

Tomas Jonsson sa...

Pelle: Just därför ska ägandet avskaffas!

Anonymous. Tack för länken med Knutna nävar. Och låtlänken finns här.