måndag 16 oktober 2006

Nya arbetarpartiet avvisar facket

Minns en firmafest för många år sedan. Jag var klubbordförande på industriföretaget i Oskarshamn och vi som höll ut längst på festen blev hembjudna på efterfest till chefens fina lyxvilla med havsutsikt. Vi blev bjudna på dyr whisky.

Det var då han sa det, "om facket kan jag bara säga: fuck it!" Och jag bara "ja ha, skål då..." för man ska inte prata för mycket när man har druckit.

Kommer att tänka på denna händelse när jag konstaterar att Fredrik Reinfeldt kallar sitt moderaterna för "nya arbetarpartiet" och under valrörelsen sagt sig vilja ha en dialog med facket.

Men nu när rösterna är inräknade och han är kung i Rosenbad så nobbar han facket. Reinfeldt bjöds in till Sekos kongress 10-12 oktober. Han fick själv välja dag och tid men avböjde. Edvard Unsgaard på statsrådsberedningen förklarar frånvaron med att "det är bråttom att utarbeta budgeten som ska vara klar den 16 oktober".

Den förklaringen håller dock inte. För i söndags hade Reinfeldt tid att åka till Finland och skaka tass med statsminister Matti Vanhanen. Finland ligger där det ligger och Reinfeldt hade kunnat åka dit precis när som helst. Sekos kongress pågick under tre dagar. Jag gissar att han varit mer angelägen om kongressen ägt rum före valet...

Andra bloggar om: , , , , ,

10 kommentarer:

Pierre Edström sa...

Vad jag vet så är det tradition att en ny statsminister först besöker Finland. Det var i alla fall vad radion rapporterade. Du vill väl inte att Seko ska bli orsak till ett nytt vinterkrig? ;-)

Elisabet sa...

Men Tomas .., kyllä ..., det är klart att vår nye statsminister ska besöka Suomi först av allt .., SEKO, hinner han med sen ..-)

Tomas Jonsson sa...

Pierre: Ett besök på Sekos kongress är inget statsbesök.

Är inte du på fotboll förresten, eller passade du på att smyga ut när det var mörkt?
;-)

Tomas Jonsson sa...

Elisabet: Klart att han ska besöka Finland. Sen kan han fortsätta till Norge där det finns en fin röd regering...
;-)

Anonym sa...

Förr fanns Högerpartiet och SAP.
Nu har vi att välja på SocialAristokratiska Partiet eller Moderaterna Det nya Arbetarpartiet.

mammamia sa...

Jo ,Finland är ju viktigt!
De har det så himla bra där och det ska vi också få nu när Freddan hämtat lite goda råd och ideér...

Att besöka ett fackförbund är inte viktigt ,NU har de ju fått makten :-)

Anonym sa...

"Stödjer du packet gå med i facket" som jag hörde på ett kalejs i Gnosjö en gång.


Detta är för mig ett annat obegripligt mysterium: Hur kan man tycka att en bygd där det ideligen fuskas med skatten bland företagarna, där ett par olika klaner styr lokalpolitiken, där man ser företaget som sin privata plånbok, där man glatt i hågen bryter mot bl.a. gällande kollektivavtal, arbetsmiljölagar m.m. och som grädde på moset varvat med någon slags äckligt skenhelig pingstmoral kan vara något slags föredöme? Hade Gnosjö varit Gnoso i USAs Mellanvästern hade man dömt ut hålan för längesedan som den ärkereaktionära skenheliga bygd det är. Och allt detta för att de kan producera någon efterbliven plast- eller metallbit till ett lägre pris än vad man klarar av i Kina, det känns ju verkligen som det är något att ta efter i en nation som strävar efter high-tech.

Nicke Grozdanovski sa...

Vi som arbetar inom fackförenings rörelsen varnade hela valet för att Reinfeldt och kompani inte har fackliga ambitioner. De lyssnade inte på oss och nu får de skörda storm. Tio miljoner kronor ska sparas in på höjda egenavgifter i a-kassan under 2007, som mest en höjning på 300 kronor i månaden jämfört med i dag. Dessutom skall avdragsrätten för fack och a-kasseavgift slopas.
Andres Borg sa att han inte kunde förstå fackets upprördhet efter attacken på facket i gårdagens budget."Vad rå, medlemmarna får ju lägre inkomstskatt" Det är bara de att denna utlovade skattesänkningen äts upp med råge av andra olika avgifter.... Sverige är sjukt

Anonym sa...

Det är en sak att många fack är skit, Reinfeldt attackerar dem inte av den anledningen. Något vi ser nu. En och annan direktör lär le ganska brett åt det slopade avdraget.

Det vidrigaste var nog ändå Svenskt Näringslivs kommentar om att det var ett steg i rätt riktning för en "återställning" av arbetsmarknaden som det såg ut före 1970-talet. Att de öht vill ha hjälp av pappa staten är inte så lite patetiskt.

http://www.svensktnaringsliv.se/frameset_wa.asp?NewsId=1507180&CatId=19242&LangId=1
Hur dum får man bli? Förstår de öht att "rättigheterna" vunnits och inte serverats av staten (som nu plötsligt uppmuntras blanda sig i de fria viljornas kamp på marknaden)?
Verklighetsfrånvänt hyckleri.

mammamia sa...

Förmodligen sa de bara; "Fack jo" innan de åkte till Finland :-)