fredag 6 oktober 2006

Rosenbad blir miljonärernas klubb

För de som stod ut under den 52 minuter l-å-n-g-a regeringsförklaringen så stod det helt klart att alla de saker som kommer att slå hårdast mot fattiga, sjuka och arbetslösa kommer att genomföras.

Regeringen kommer att
"tydliggöra arbetslinjen" i a-kassan genom att förändra ersättning och villkor i försäkringen. Vad det innebär i praktiken är ju inte svårt att gissa. Regeringsförklaringen är lika luddig som alliansens valmanifest. Reinfeldt hänvisar hela tiden till att reformerna ska finansieras. Så vad regeringen egentligen kommer att göra får vi i bästa fall reda på först när budgeten presenteras.

Några saker är dock klara. Statens kostnader för trafikskadades sjukpenning och sjukersättning ska överföras till trafikförsäkringen, vilket kommer att leda till dyrare trafikförsäkring. Och de rika ska bli ännu rikare. Därför avskaffas förmögenhetsskatten.

De nya ministrarna säger en hel del om regeringen. En islamofob som integrationsminister, en rottingmajor som skolminister och en moderat som migrationsminister. Carl Bildt som utrikesminister är väl det enda som känns lite spännande och okonventionellt. Jag trodde inte att han längre lekte i den svenska ankdammen.

Rottingmajoren som skolminister känns skrämmande. Risken är mycket stor att vi kommer att få se en ny skollag, ny läroplan och ny lärarutbildning inom ett år. Bland annat ska betyg ges redan från sexan. Dock gillar jag satsningen på matematik och naturvetenskapliga ämnen.

De övriga delarna kring skolan har jag inget förtroende för. Friskolor ska stimuleras. Det kommer att öka segregeringen. Stöd till elever med särskilda behov ska sättas in tidigare än idag, säger Reinfeldt. Men lagen säger redan idag att den som riskerar att inte nå målen har rätt till stöd, så det kommer knappast att göra någon skillnad.

Den nya regeringen består av höginkomsttagare som samtliga taxerat runt miljonen eller mer de senaste åren. Undantaget är Borelius som bott på sin engelska herrgård och nolltaxerat i Sverige. Rosenbad kommer att vara de rikas klubb och känslan för hur den vanliga allmogen har det saknar de i ännu högre grad än den avgående sosseregeringen. Det kommer att bli kallt i Sverige.

Andra bloggar om: , , ,

4 kommentarer:

mammamia sa...

Jag blir så trött,så trött!
Håller tummar och tår på att deras överklassbåt kapsejsar innan det hunnit gå fyra år..
Fast jag tror faktiskt att den kommer att göra det inom två år,bara en känsla jag har...
Nå vi får se hur det blir med det,bara de inte hinner rasera för mycket under tiden i Rosenbad!

Imorse när jag läste min blogg blev jag glad för alla kommentarer!
(som du skrev hos mig)
Fast de var lite gamla inlägg:-)
Trevlig helg!

mammamia sa...

Sorry,"klickfingret klickar"!!

Tomas Jonsson sa...

Det mest märkliga är att de placerat den mest kritiska på ministerposterna. Den som är mot bistånd blir biståndsminister, den som flirtar med rasister blir integrationsminister, arbetsmarknadsministern kommer från timbroträsket och så vidare.

Jo, jag kollade igenom din blogg igår kväll. Du har mänskliga och förnuftiga tankar!

Malin sa...

Vem är inte orolig för framtiden...? Det vettigaste jag tror att denna regering någonsin kommer att prestera var väl att sätta Calle Balle som utrikesminister. Han skulle nog kunna få samma vikt ute i världen som Anna Lindh. Fast Anna var ju Anna och ingen slår henne - på länge. Jag har föresten gått längst fram i ett 1a majtåg med Anna Lindh. Jag skulle hålla tal för SSU och hon som utrikesminister. Hon bjöd på en Vick's för hon hade lite ont i halsen...