tisdag 28 november 2006

Oj vad billigt det blev med konkurrens

I januari noterade jag att EON tänkte höja elpriset med hänvisning till omvärlden. Det märkliga i kråksången var att EON säljer el som produceras i Sverige och som säljs till svenska kunder, men eftersom omvärlden höjde priset så tänkte även EON höja priset utan egentlig anledning.

Idag berättar Svenska Dagbladet att de svenska elbolagen höjer priset på el trots att elpriset på nordiska börsen halverats de senaste tre månaderna.

EON och Vattenfall verkar arbeta i symbios för att se till att elpriset hålls uppe. Kartellbildning kallades sånt tidigare. Nu med avreglerad elmarknad som skulle ge oss konsumenter billigare el så kallas det "fri konkurrens".

Inte fasiken blev elen billigare för att den avreglerades! Det här är bara ytterligare ett exempel på att kapitalism, avreglering och privata intressen leder till dyrare produkter.

Andra bloggar om: , , , , ,

10 kommentarer:

Anonym sa...

Tjuvkoppla.

Det gör jag, och grannen har hittils inte klagat :)

Anonym sa...

Jag var emot det där hela tiden och sa alltid ; "ni ska få se att det inte blir billigare"..
Hade jag inte rätt kanske..

Undrar var jag ska kunna tjuvkoppla,vi använder ca 21000 kwh/år....
(skojar bara:-)

Anonym sa...

Konkurrens har aldrig gett billigare priser och kommer heller aldrig att göra det. Därför är det så sorgerligt att höra Maud Olofssons recept för billigare elpris: mer konkurrens.

Anonym sa...

Det som gör mig mest irriterad och arg är att elproducenterna tror att vi är så bakom flötet, att vi inte ser deras genomskinliga manövrar.

Det är snudd på kränkande, men säger ännu mer om dem än om oss.

Samhällsfiender!

Anonym sa...

Ja inte är det roligt. Men vi har ett annat problem här uppe i norr, med en herr viss Styrman...
*suck*
Som tur är så verkar karln bli av med företaget nu, men tills dess...
Nu på sista räkningen så har uslingen höjt nätavgifterna med 33%. Vad göra?

Anonym sa...

lasse strömberg: Det där stämmer väl inte helt, det kan ju finnas tusen anledningar till varför priserna blir lägre eller högre (nya skatter, utökad produktion, nya lagar etc etc).

Vad man däremot skall ha klart för sig är att begreppet "konsument" inte säger ett dyft om vederbörandes ställning i samhället vilket borgarna tycks hävda, om priserna sjunker t.ex. p.g.a. att arbetarnas löner sänks så förlorar ju givetvis arbetaren som konsument på det hela även om konsumenterna som sammantagen grupp "vinner", det finns ju kapitalister och mellanskikt som konsumerar ochså.

Anonym sa...

Så jävla korkat skrivet! Kapitalism != kartellbildning - kapitalism handlar om att man har rätt att äga, till skillnad mot vad vänsteridioter säger - att alla ska äga allting. (fungerar inte).

Jämför priserna på telefoni - där ser du riktig konkurrens. Telias usla service före avregleringen och de mkt lägre priserna nu efter avregleringen.

Sedan är hälften av priset skatter - vad säger du om det? Det vill du ju ha! Så ta med dem också!

Anonym sa...

För övrigt: "priserna sjunker t.ex. p.g.a. att arbetarnas löner sänks så förlorar ju givetvis arbetaren som konsument på det hela även om konsumenterna som sammantagen grupp "vinner"" -- vad i helsike betyder det?

Vaddå "löner sänks" - varför skulle de göra det? Ingen vill väl ha lägre lön. Reallönen sänks däremot cet. par. om vi har inflation som vänsterpartiet vill använda som vapen mot arbetslösheten. Också detta jävligt korkat eftersom folk inte är dummare än att de argumenterar upp lönerna i takt med att prisnivån ökar (dvs. inflation) - och då blir lönekostnaden för företagen åter igen lika dyr, vilket i sin tur leder till samma arbetslöshet (pga. oförändrade lönenivåer och därmed kostnader) - fast med högre inflation och alla negativa effekter det för med sig!

För övrigt är alla som har jobb arbetare, och alla som lever är konsumenter, oavsett om de är VDar eller rörmokare. IQ.

Anonym sa...

Reallön är faktiskt helt ointressant, t.o.m. ökad reallön kan innebära en relativ sänkning om produktivkrafterna växer sig större (ex: fabriksledningen köper in nya maskiner (produktivkrafterna utvecklas) -- den nya tillverkningen kan medföra att antalet producerade varor fördubblas -- priserna sänks med 10% eftersom konkurrenterna ännu inte hängt på -- arbetarna får 5% i löneförhöjning, reallönehöjning 3,5% eftersom prisökningarna sammantaget varit mindre krafig -- sammantaget en relativ lönesänkning för arbetarna trots höjd reallön, i och med att de får mindre andel av den totala produktionen än tidigare)
Utvecklad produktion innebär att en viss mängd arbete ger fler varor. Hur många varor arbetslönen sen räcker till är en fråga om klasskamp (reallön är faktiskt helt ointressant pga att detta inte räknas med, vilket jag visade ovan).


Sen är inte kommunism en fråga om fördelning och ägande, så du kan skippa snacket om "statligt ägande" direkt. Det är skillnad på privategendom och privat egendom, den förra är t.ex. produktivkrafter och kapital, den senare kan vara min tv och den ska du ge fan i. Det är ju alltid trist om folk tror att man är hippie.


Kommunisternas poäng är att du kan ingå i en jädra massa gemenskaper och ändå ha gemensamma intressen tillsammans med andra människor från andra gemenskaper, medan man istället borde hata vissa människor inom den egna gemenskapen (kristen arbetare - kristen VD). Håller du själv med om att vi lever i ett klassamhälle?

tomasrj sa...

Ja Jösses vad ni skriver!?

Men faktum kvarstår att elen blivit mycket dyrare än andra varor sedan elmarknaden avreglerades. Den konkurrens som skulle leda till lägre priser har lett till högre priser.

Så tyvärr... Läs på bättre nästa gång!