lördag 16 december 2006

Med rymden i blodet

De senaste veckorna har svenskarna fått rymden i blodet. Medan Christer sprider Fuglesang över rymden så följer vi svenskar äventyren på teve och webben.
På panelen ser jag lamporna som lyser
Processens steg står under min kontroll
Jag håller ögonen på datorns analyser
Här har ovissheten spelat ut sin roll
"Blinkar blå" av Adolphson och Falk från 1981
Som naturvetare har jag naturligtvis tagit på mig att sprida rymdens vision bland kollegor och elever på skolan där jag arbetar. Nasas hemsida är en guldgruva. Här kan vi följa exakt var rymdstationen ISS befinner sig och alla tekniska uppgifter om position, hastighet, temperatur med mera.

Adolphson och Falk hade rymden i blodet redan 1982. På en bärande våg kunde vi uppleva krafter vi aldrig känner. 24 år senare får Christer Fulgesang uppleva det hela. "Telex och telefon" har utvecklats. Datorer har blivit allmängods och vi kan alla följa äventyret direkt.

Rymdlänkar
nasa.gov
rymdstyrelsen.se
esa.int

Andra bloggar om: , , , ,

3 kommentarer:

Elisabet sa...

Jag tycker att det är så spännande detta med rymdgrejset och herr Fågelsång, så det är inte sant!!!

Och r o l i g t!

Här får du en 3:e-adventskram Tomas!
Förresten.

Tomas Jonsson sa...

Tack Elisabet. Rymden fängslar alla. När jag visade Nasa TV för eleverna i skolan så drog ALLA efter andan och var helt fascinerade av att man kan följa rymdstationen i bild direkt via datorn. Och i samtalet kom frågorna att handla om universum och livets början och ljusets hastighet och tyngdlöshet och frisbeerekord och så vidare. Vi har rymden i blodet!
:-)

jinge sa...

Ja det är häftigt att följa det. Har suttit ett antal timmar framför datorns skärm och kollat, det är på nu med.. :)