söndag 3 december 2006

Mobbningen har fått ett ansikte


Med motiveringen att "han inte direkt är nåt socialfall" så försvarar chefen på Utrikesdepartementet, utrikesminister Carl Bildt att Lars Danielsson sedan nästan två månader varken har arbetsuppgifter eller lön.

Det är säkert riktigt att Danielsson inte är något "socialfall". Men det är fullkomligt irrelevant. Bildt menar att han har "en lång lista med personalärenden" på sitt bord som han "förr eller senare" tänker ta tag i. Men det duger inte.

Danielsson tabbade sig i samband med tsunamikatastrofen. Han har fått kritik för det. Men att han nu får schavottera beror enbart på att Bildt med anhang vill bättra på sitt dåliga samvete för att de inte tog något ansvar som opposition och ställde den förra regeringen till svars för efterspelet av tsunamin.

Men det finurliga med arbetsrätten och fackliga rättigheter är att de gäller alla. Oavsett om du är statssekreterare eller "socialfall". Det Carl Bildt nu håller på med är att beteckna som mobbning.

Carl Bildt har aldrig haft något riktigt jobb och saknar därmed erfarenhet från arbetsmarknaden. Och nu är verkligen frågan berättigad om han är kompetent att vara chef?

Andra bloggar om: , , , , , , ,

7 kommentarer:

mammamia sa...

Jo visst är det så! Vuxna mobbar också ,men på DEN nivån!!

Anonym sa...

Varför uppröras över just Danielsson? Jag kan ge er betydligt värre exempel på vuxenmobbing på arbetsplatser än det här fallet. En anställd som mer eller mindre kom i konflikt med chefen (bl.a. på ett personligt plan) utsattes för "champinjonkuren": han blev omplacerad till ett ensamt minimalt kontor med ett skrivbord utan vettiga arbetsuppgifter (ungefär "svara i telefonen om den nånsin ringer nån gång om året"). Facket kopplades in men det slutade bara med en ynklig förlikning på några 10000:- och han gick från det arbetet.


Alltså, det är "synn om han" som man säger i Skåne och visst skall man respektera lagar. Jag menar att Danielsson är knappast körd i botten för det utan hittar säkert nåt fint styrelseuppdrag någonstans genom de personliga kontakter han har, ja alla på den nivån inom statsförvaltningen har ju sina "retreat posts" i stil med ambassadör, GD eller nåt annat fint. I jämförelse med många andra knegare har han en lyxposition...

Tomas Jonsson sa...

Anonymous: Min poäng med hela inlägget var att moderaterna försöker frånsäga sig sitt ansvar efter tsunamiefterspelet genom att ytterligare straffa Danielsson som redan fått mycket allvarlig kritik.

Och till skillnad från dig och Bildt så anser jag att arbetsrättsliga regler gäller även för Danielsson.

Gester sa...

Hur det nu än går så finns det bara en vinnare i det här och det är Lars Danielsson.
1) Han får lön och arbetsuppgifter
2) Han blir uppsagd.
Får han lön (alt1) skall den summan räknas av ifrån hans avgångsvederlag på 81.500 per månad som han har nu. Blir han uppsagd (alt2) kan ha ta den upppsägningslönen, som kommer vara minst 2 miljoner, och lägga på toppen av sitt avgångsverderlag som inte behöver avräknas då.
Oavsett vilket så kan han fortsätta hemlighålla vad det var som hände den där annandagen. Så hemligheten som han sökt dölja i så lång tid kommer i vilket fall som helst inte komma fram.

bert sa...

Politiker, som inte har annat än en politisk bakgrund, skall inte vara chefer! Så är det bara. De är inkompetenta på det området.

Jag har inte mycket till övers för det tjafsande som Danielsson med anhang stod för i den där historien. Men han har fått sin kritik och får leva med den. Sedan måste han betraktas som den anställde han är.

Någon framkastade i TV igår att Carl Bildt är lite rädd för Lars Danielsson. Rädd, för att Lars är betydligt kunnigare i många utrikesfrågor och tydligen har ett större diplomatiskt nätverk. Och det vill inte säga lite, mtp herr Bildts engagemang i olika sammanhang efter sin partiledarkarriär.

Nu är han bara en vilsen liten pojk som tjurar.

mammamia sa...

Och jag fattar fortfarande inte något av den där tsunamiaffären...
Vad spelar det för roll vem som ringde och inte?
Folk som turistar i såna länder har väl eget ansvar?
Som det låter i debatten så var det Danielsson/Freivalds som utlöste tsunamin...

Håller med att Danielsson är anställd och ska ha samma regler som alla andra..

Anonym sa...

Tomas: Jag har väl aldrig påstått något annat än att gällande arbetsrätt skall gälla?
För att ta ett snarlikt exempel: jag tror inte de flesta höll med NHL-spelarna när de strejkade för att få ännu bättre villkor eftersom de redan hade enormt mkt bättre än de flesta andra som arbetade, trots allt är NHL-spelare arbetare på kontrakt i lika hög grad som andra. Vi kan inte precis vänta oss så mycket solidaritet från det hållet heller.