onsdag 27 december 2006

Snapphanar blir modernt i-landsproblem


Både Expressen och Aftonbladet har problem att förstå "den obegripliga skånskan" i teveserien Snapphanar.

Det är inte bara ett i-landsproblem, utan även ett Stockholmsproblem. Att stockholmare har svårt för att lyssna på landsortsbefolkningen är ju inget nytt. 65 procent av arton tusen röstande på Expressens webbplats säger sig vilja ha programmet textat.

Aftonbladet går ett steg längre och konstaterar att om man sätter på text-tv och knappar in sidan 199 så finns programmet redan textat. "Den räliga skånskan" i teveprogrammet klassificeras som "komvux-skånska" enligt Aftonbladet.

Så slutsatsen borde bli att kvällstidningarna måste göra sina teve-tablåer tydligare så att det klart framgår vilka program som textas. Dessutom borde det öppnas upp för mer dialekter i radio och teve så att vi lär oss att förstå andra dialekter. Gnället om den obegripliga skånskan skulle ju kunna tas för att tevetittarna är dåligt bevandrade i dialekter.

Andra bloggar om: , , , , , ,

11 kommentarer:

Anonym sa...

Jahaja, vänta bara tills det blir småländskan som attackeras nästa gång Emil i Lönneberga går i repris :P

Nicke Grozdanovski sa...

Det är fjantigt. Nu bor jag närmare Skåne än vad de gör i Stockholm men jag hade inga problem att förstå skånskan. Förstår inte vad problemet är. Det är bara att lyssna med öronen så förstår man även skånska. Dialekter tillhör vårt kulturarv och det ska bevaras.

För övrigt var Snapphanarna en spännade serie som jag tyckte om. Att de inte är historiskt korrekt kan man leva med. Det är ju bara på film. Verkligheten var grym den med

Ola Åkesson sa...

Skånskan i serien är förövrigt tillgjord och oäkta...

Fredrik sa...

Jag håller fullt med Tomas! Det är skrattretande!

För övrigt är det beklagligt att vi inte har en enda rikstidning i sverige. Både SvD och DN är stockholmstidningar och skriver endast sådant som har med den regionen att göra! De kan kalla sig för rikstidningar men barometern har en sida inrikes som är bättre än båda tidigare nämda tillsammans!

Anonym sa...

Jag skulle till Norrland en gång, men där var så hemskt, så jag vände redan i Markaryd.

Fritiof Nilsson "Piraten"

Anonym sa...

Skånskan hade för min del fått vara betydligt mer utpräglad. Stockholmskan förväntas vi alla förstå med alla förbannade anglicismer och modeord. De borde träffa bilmeken i byn, han pratar skånska, han. Han säger inte ved utan bränne. Det som talades i serien var rikssvenska med accent och inget annat. Sluta gnälla alla nollåttor.

Centerpartisanen

Magnus Persson sa...

piraten: fast nu glömmer du ju bort att du bodde tie år i Tranås. Det är väl Norrland om något? :)

Anonym sa...

roligt o se detta alltså... jag jobbar med göteborgare och dom har inga problem o förstå varkens filmen eller serien.. och inte mig för den delen iheller... förstår inte varför resterande sverige måste rätta sig efter sthlm... jag menar om dom inte kan förstå andra dialekter så ska dom lära sig det... vi skåningar eller "snapphanar" :-P förstår alla andra dialekter och skulle det finnas ngn enstaka som inte kan den dialekten så blir dom tvingade till tal pedagoger för att en som talar rikssvenska inte förstår dom.... tycker det ska vara tvärtom jag.... jag har fått lära mig o tala alla andra dialekter i sverie bara för att dom ska förstå mig... nu tycker jag det ska bli tvärtom... lär er skånska sverie... tack för mig

om ni har något o säga om mitt inlägg här så får ni gärna kontackta mig på lill_claes39@hotmail.com

Torben Steno sa...

Nu kan Stockholm nok slet ikke følge med. Det her jo dansk. men det er da ubegribeligt, at det kan skabe sådan en debat at forstå. hvad der bliver sagt i Snapphanar. Når jeg som dansker, kan følge med i den kunstnerisk ikke særlig gode, men historisk ret interessante serie, så må det jo være et udtryk for at der er noget om, at Danmark íkke bare geografisk, men også mentalt er tættere på Skåne. Vi danskere har ikke noget problem med Stockholms, men til gengæld er næsten umuligt, at opdrive en svensker i det område, som kan forstå dansk. Klart nok. De hører det aldrig. Det er heller ikke så smukt, men det handler altså også om at vise bare en smule vilje til at forstå.
I en globaliseret verden, er det et noget provinsielt synspunkt, der kommer oppe nordfra.

Dansk snapphana-romantiker fra Skåne

Tomas Jonsson sa...

Torben Steno: Ha ha. Jo, jag håller med dig, jag tycker det känns lite inskränkt att inte vilja förstå skånskan i serien Snapphanar.

Anonym sa...

ja stämmer ju Piraten han trivdes väldigt bra på badhotellet i tranås som finns kvar / Micke