lördag 20 januari 2007

En lektion i vinterväderlek


Grankvist med snö. Ymnigt och blött snöfall i östra Småland och jag kan inte låta bli att sätta kameran på plats - visa vem som bestämmer och under vilka förhållanden jag kräver att den ska arbeta.

Efteråt torkar jag av den med en handduk. Andra gången som min månadsgamla kamera får vara med under blöta förhållanden och den verkar inte protestera, så vi kan nog bli långvariga och goda vänner!


I morgon är snön borta. Under kvällen upphörde snöandet. Jag var ute i trädgården på landet och försökte hitta vintermotiv. Oxeln har stått där i många år, medan elektriciteten är yngre. Efter lite mixtrande i Photoshop försvinner den mörka skogen i bakgrunden ut i ett kornigt intet.

Två mil senare
är jag hemma i Blomstermåla och snön liknar mer slask och med lite kulingvindar under natten så blir det nog en grön söndag. Kontrasten mot förra vintern är stor. Dagens väder är som en påminnelse, en lektion i hur en vinter kan vara. Jag hoppas på fler lektioner!

Andra bloggar om: , , , ,

4 kommentarer:

jinge sa...

Det är blötsnö här oxo men det verkar inte som om den smälter direkt. Det har kommit 6-8 cm nu och fortsätter att snöa så kanske ger jag mig ut med stativ, får se.

Tomas Jonsson sa...

Här har vi bara ett par centimeter snö och just nu 2,2 plusgrader. Träden har börjat röra på sig - så blåsten är kanske på gång.

Snösvängen är heta på plogarna - det är onödiga pengar, tycker jag! Jag körde ju på vinterväglag hem för några timmar sedan och man kan marscha 70-80 km/h utan problem.

Anonym sa...

Skånsk vinter är den absolut ultmata vinterväderleken.

4+ och en dimma som är så tjock att man ständigt går igenom en vit, osynlig vägg. Vägarna leras ned av traktorer och andra jordruksredskap, medan de vitkalkputsade husen alltmer smutsgråas av väderleken och den förbipasserande trafikens avgaser. På morgonen då blixthalka råder kör man förbi landsvägarnas ruiner, små bilar som kanat av vägen och ligger där strandade i dikeskanterna under förmiddagen. De fåtal dagarna då snön fyger runt i det öppna landskapet tar man betäckning i sina små genomfuktade bostäder, om man inte är dumdristig nog att vilja bli tvingad till att köra 30-40 km/h på motorvägen.

Dagen därpå har snön runnit bort och en dag till så har det aldrig någonsin sett ut att ha funnits snö. Så ser det ut ungefär 100 dagar om året.

Tomas Jonsson sa...

Anonymous: Skånsk vinter var kul.
:-)