måndag 22 januari 2007

Flydda tiders klassamhälle


Fattiga och rika. Vid renovering av det gamla huset på den avstyckade marken dyker några par barnskor upp. Välgjorda, men slitna och dåligt lagade.

Kanske har storbondens barn fått de nya skorna och slitit ut dem. Sedan har torparens barn fått resterna och när skorna inte längre gick att laga så har de hamnat i trossbottnen.


Välekiperade barn. Det är verkligen fina skor. Det ena paret är spetsiga för de fina salongerna. Det andra paret är mer anpassat för vardag. Kolla stygnen! Skorna bör vara från 1800-talet och skomakaren har verkligen inte slarvat med stygnen!

Andra bloggar om: , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Folk hade inte alltid så stora fötter förr i tiden så det är inte säkert att det behöver vara barnskor, något en kvinna använt kanske? Ev kan det ha varit skor som barnen fått och sedan tvingats "växa med" i minst 20 år innan de kunde skaffa sig ett par nya. Spekulationerna kan bli många ;-)

Tomas Jonsson sa...

Fast skorna är väldigt små - omkring tolv-tretton centimeter långa.

Anna sa...

Har suttit och sökt på 1800-tals skor och så... Har nämligen hittat mycket sånt under huset nu när vi renoverar och även här finns de barnskor.. lite skrämmande hur sliten dom faktiskt blev när man själv byter om vart annat. Men väldigt välgjorda är dom iaf! Kul att de finns fler som fyndar i husen...

Tomas Jonsson sa...

Tack för kommentar Anna. En kompis renoverar ett mindre mycket gammalt hus på sin tomt nu. Han hittade också bland annat barnskor inbyggda i huset – som en hälsning från 1700-talets sista del i det fallet.