måndag 8 januari 2007

Olika sätt att minska prostitutionen

Utplånade sexindustrin. Förre kinesiske ledaren Mao var nära att utplåna sexindustrin i Kina. Han satte de prostituerade i omskolning så att de kunde bli arbetare och bönder. Fidel Castro har på ett liknande sätt eliminerat sexhandeln på Kuba.

Det är annorlunda idag i Kina, berättar SvD. Den 29 november tvingades över hundra prostituerade paradera på gatan medan polisen läste upp deras namn och hemorter. Offentlig förnedring är den metod som polisen använder.

Klappjakt på de prostituerade hjälper knappast om det inte kombineras med sociala reformer, utbildning och arbete med rättvisa löner. Idag tjänar en prostituerad dubbelt så mycket som en fabriksarbetare i Kina.

Risken med dagens taktik är dessutom att prostitutionen flyttar undan till mer diskreta miljöer vilket ökar riskerna för dem som tvingas prostituera sig.

Andra bloggar om: , , , , ,

8 kommentarer:

Blogge Bloggelito sa...

Den synliga prostitutionen eliminerades i Kina under Mao, men till ett ofantligt pris. Däremot vet jag inte varför du tror att sexhandeln eliminerats på Kuba; tvärtom är prostitutionen en blomstrande näring där (och även i Nordkorea, ska sägas).

Tomas Jonsson sa...

Och du har CNN som källa antar jag?

Anonym sa...

Det är väl mer som i filmen Das Leben der Anderen (de andras liv)? Framförallt vill även jag låta karriärsugna arrivister få ta del av andras underliv.

Isabella sa...

Hej Thomas!
Eftersom Blogge inte hunnit svara så kan jag berätta (som en frekvent läsare av hans blogg) att Bloggelito är enormt kunnig på detta området. Han har bott i Kina och skrivit en magisteruppsats om prostitutionen i Kina. Det är en påläst kille som nog kan refrera till helt andra källor än CNN ;-)

Nyheten som du läste om i tidningen berättade Blogge om redan i novemeber på sin blogg.

Tomas Jonsson sa...

Isabella: Blogge må vara påläst, men jag köper inte argumentationen att prostitutionen kommer att upphöra om man straffar de prostituerade. Det kommer endast att leda till att de prostituerade måste gömma sig, vilket utsätter dem för större risker.

Jag är övertygad om att staten måste gå in och erbjuda ett skäligt alternativ som de kan leva på. Alltså arbete och/eller utbildning.

Jämför med den debatt som pågår i Sverige just nu, där regeringen hävdar att arbetslösheten kommer att minska om man försämrar arbetslöshetsförsäkringen. Det skapar inga nya jobb!

Isabella sa...

Tomas du skrev: Blogge må vara påläst, men jag köper inte argumentationen att prostitutionen kommer att upphöra om man straffar de prostituerade. Det kommer endast att leda till att de prostituerade måste gömma sig, vilket utsätter dem för större risker.

Blogge har ALDRIG argumenterat för att man ska straffa de som säljer sex. Och definitivt inte jag heller eftersom jag gör det.

Många som säljer sex har idag självklart andra alternativ än att sälja sex. Men det är trots att alternativen finns där något man själv valt.

Bara för att många inte kan tänka sig att sälja sex själva (mer än under tvång och som en sista utväg) så är det inte en sanning för alla!

Välkommen till min blogg om du vill veta mer om prostitution...

Blogge Bloggelito sa...

Precis som Isabella skriver är jag knappast den som vill straffa prostituerade. Tvärtom är min åsikt att prostitution i första hand bör avkriminaliseras och i andra hand legaliseras, d.v.s. att de sexköps- och kopplerilagar vänsterpartiet stödjer måste bort.

Tomas är inne på helt rätt spår när han säger att "staten måste gå in och erbjuda ett skäligt alternativ som de kan leva på", även om jag skulle uttrycka det mer formellt som att samhället måste inrikta sig på att få bort incitamenten för att prostituera sig istället för att jaga horor och försöka ändra mansroller.

Eftersom Tomas är vänsterpartist utgår jag från att han för vidare sina kloka gräsrotstankar högre upp i hierarkin, ty dagens vänsterparti har inga kloka åsikter i frågor om prostitution eller porr.

Tomas Jonsson sa...

Om vi ska prata om den svenska situationen så stödjer jag och vänsterpartiet den nuvarande sexköpslagen som kriminaliserar torskarna. Jag vill absolut inte legalisera prostitutionen.

Vänsterpartiet vill att sexköparlagen kompletteras med stöd, hjälp och resurser till dem som vill lämna prostitutionen. Det är precis samma metod som jag vill se i Kina.