fredag 23 februari 2007

Malliga DN tappar flest läsare


Tidningsläsningen är på tillbakagång förmedlar Ekot idag från Tidningsstatistik AB. Totalt minskade upplagan förra året med 1,8 procent.

Dagens Nyheter är den tidning som tappat mest. Nedgången är hela 15.500 exemplar varje dag. En av dem är jag som efter tjugo år med DN fick nog.

Jag började läsa DN när jag flyttade hemifrån 1987. Det var en spännande tjock tidning. Det var mäktigt att de hade egna korrespondenter runt om i hela världen. Det borgade på nåt sätt för oberoendet. Så är det inte idag. Åsikterna har kommit in på redaktionssidorna.

Malliga DN förnekar sig dock inte
. Där deppar de inte för upplagetappet, utan i stället firar man den ekonomiska vinsten. Allt medan det snöar in i näsan. "Malliga DN" lär ha myntats av folket på Svenskan. Efter att jag kände igen vissa tendenser i stadshuset i Oskarshamn så myntade jag om uttrycket till "Malliga Oskarshamn" och använde frasen framgångsrikt 2001-2002.

Jag testade Svenska Dagbladet häromåret. Och sedan i höstas så är Svenskan huvudorganet varje morgon tillsammans med lokala Nyheterna.

Dagstidningarna kompletterar jag med en bunt veckotidningar som Syndikalisternas Arbetaren, Socialistiska partiets Internationalen, vänsterns tidning Flamman och den oberoende Göteborgs Fria Tidning som många gånger uppmärksammar nyheter som de stora fullständigt missat eller ignorerat.

Och den bästa tidningen har jag sparat till sist. Det är Kommunistiska partiets tidning Proletären. Den är klart mest uppkäftig och perfekt att ta fram de dagar man kan känna sig lite velig.

Malliga DN må gå med vinst och ha ny chefredaktör. Men jag saknar dem inte. De ha fått mina chanser och missbrukat mitt förtroende. 15.500 prenumeranter är fler personer än vad som bor i hela Mönsterås kommun. Det måste svida.

Andra bloggar om: , , , , , ,

5 kommentarer:

Nicke Grozdanovski sa...

Jag själv har Östran som jag läser med glädje varje dag. Sen har jag en del tidningar som jag får hem ifrån mina andra uppdrag som Kommunalarbetaren, Dagens Samhälle och inte minst och bäst Vänsterpress.:-)

Lasse Strömberg sa...

nicke:

Även jag läser de två sista tidningarna. Det gäller att hålla sig informerad.

Anonym sa...

Bor man i B-måla skall man ha Östran och inte Nyheterna - men du koomer ju från norra delen så... Kul att du inte gillar Lagercrantz gamla DN. Är det många västerpartister som läser svenskan? Arena och Axess har du ju glömt. Till min glädje har Per Wirtén svängt om i den danska muhammedaffären. Har du läst illustratörernas egna åsikter? Lika bra som JK!

B-måla

Per sa...

Det är så roligt varje år när upplagesiffrorna kommer och varenda tidning lyckas vinkla det till att det går skitbra för just dem själva.

Själv kompletterar jag också morgontidningen med Flamman, som jag tycker blir bättre och bättre och som glädjande nog verkar ha ökat upplagan förra året också.

Tomas Jonsson sa...

B-måla: Svenskan har nog blivit lite av vänsterpartisternas husorgan. DN är ju mer av regeringsorgan. Jag har inte engagerat mig i Muhammad-affären.

Per: Visst är det lustigt, att de som är så duktiga(!) på att granska andra har så svårt med självkritik.

Vänstern saknar en daglig tidning. Flamman skulle kunna bli det.