lördag 17 mars 2007

Centern sätter demokratin ur spel i Mönsterås

Att tystnad premieras i Mönsterås kommun har jag skrivit om tidigare. Det var ett år sedan och det har inte blivit bättre sedan dess.

För två år sedan
fick jag för första gången höra vår ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Mönsterås kommun uppmana oss politiker att inte gå till tidningarna med negativa uppgifter. Jag blev först chockad och sedan förbannad.

Sedan dess har den centerpartistiske ordföranden försökt diktera hur vi i oppositionen ska förfara vid ett flertal tillfällen. Senast i onsdags. Bakgrunden är en nedmonterad skola som drog på oss besk kritik från Skolverket vid deras inspektion för ett år sedan.

När en rektor nyligen gick till pressen och signalerade stora problem för eleverna att nå godkända betyg så vållade det debatt i nämnden. Men tro inte att fokus hamnade på hur vi ska rätta till problemen. Nej, i stället talades det om det olämpliga i att gå till tidningen med negativa saker, eftersom det "påverkar inflyttningen negativt", för att citera nämndens ordförande.

Mönsterås kommun satsar 13 procent mindre
med pengar på varje barn i förskolan än vad andra kommuner i riket gör. Vi har 5,7 barn per anställd, vilket innebär 0,5 barn mer att ta hand om för varje anställd inom förskolan jämfört med övriga riket.

Mönsterås kommun satsar 15 procent mindre med pengar på varje barn i familjedaghem än vad andra kommuner i riket gör. Vi har 6,9 barn per anställd, vilket innebär 1,8 barn mer att ta hand om för varje dagmamma jämfört med övriga riket.

Inom grundskolan ligger vi nästan på riksnivå, där satsar vi bara 8 procent mindre på varje barn i kommunen, jämfört med andra kommuner i riket. 15 procent av våra ungdomar är inte behöriga att söka till gymnasiet, eftersom de saknar betyg i ett eller flera av ämnena svenska, engelska och matematik. Det är 4 procentenheter mer än i riket, vilket motsvarar 36 procent.

På varje elev inom särskolan satsar Mönsterås kommun 65.300 kronor mindre varje år än vad andra kommuner i riket gör. Det motsvarar 24 procent mindre pengar.

På detta sätt kan man fortsätta att syna siffrorna från vår kommun. Och det kan man ju förstå att dessa siffror vill helst inte centermajoriteten bli påminda om.

Den gångna veckan hade barn- och utbildningsnämnden sammanträde. Där fick vi information om budgetberedningen som pågår just nu. Det vill säga fördelningen av skattepengarna mellan kommunens olika verksamheter. Vår ekonom gick på en halvtimme igenom alla siffror med order om att inte bli avbruten med frågor. Efter genomgången hoppades man slippa frågor. Men det fanns mycket att fråga om.

Jag känner mig inte ett dugg delaktig
i budgetarbetet. Jag känner inte att vi i nämnden tillsammans diskuterat bristerna inom skolan och var vi vill ha extra satsningar. Behovet av en kraftigt utökad ram, alltså pengapåse från kommunledningen, är stort.

Så länge inte nämndens ordförande öppnar upp för en förutsättningslös debatt i de politiska sammanträdesrummen så kommer jag att fortsätta skriva. I en demokrati är det inte majoriteten som ska diktera hur oppositionen ska arbeta.

Andra bloggar om: , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Att det får gå till på detta sätt år efter år och inte medborgarna i kommunen reagerar?!

Jag förstår inte hur man kan bo i Mönsterås kommun och bara acceptera att detta sker.
Som jag tidigare skrivit liknar jag kommunen vid någon form av masspsykos av en stark ledare likt en känd person gjorde på 30- och 40-talet bosatt något söder ut.

Låt oss hoppas att det inte går så långt i detta fall.

tomasrj sa...

He he, det var då en liknelse...

Centern influerades på 30-talet en hel del av tankarna som den du syftar på framförde, så det kanske finns nåt samband...?

Mikael.R.Nilsson sa...

Ja stå på dig Tomas var obekväm ställ frågorna skit i vad ordföranden säger vi vänsterpartister måste som vanligt gå i täten för radikala förändringar annrs händer ingenting.