onsdag 7 mars 2007

Mycket kvar att göra för jämställdheten!


Den åttonde mars är internationella kvinnodagen. En del har hänt, men väldigt väldigt mycket återstår i arbetet för att uppnå ett jämställt samhälle där kvinnor och män får leva med samma frihet, samma demokratiska rättigheter och lika lön för lika arbete.

Roade mig med att plocka några artiklar på temat från den här veckans tidningar. I dagens tidning finns följande att läsa om en kvinna som var föräldraledig:
Under hennes frånvaro anställdes och befordrades den som tagit över hennes arbetsuppgifter. Mindre än en månad innan hon skulle återgå i arbete blev hon sedan uppsagd på grund av arbetsbrist.
Nyheterna 7 mars 2007
Mannen som anställdes och fick ta över hennes arbetsuppgifter är dock kvar idag. Arbetsuppgifterna ingår nu till större del i hans chefstjänst. Jämo utreder om detta handlar om "missgynnande av föräldraledig".

Ur tisdagens tidning finns detta att läsa:
År 1997 anmäldes 392 misshandlar mot kvinnor i länet. 290 stycken av dessa inträffade inomhus och i de alldra flesta anmälningar var offret bekant med gärningsmannen. /.../
Och nu börjar lagen och kvinnofridskränkning ge resultat.
Nyheterna 6 mars 2007
Tyvärr ges ingen jämförande statistik från förra året. Däremot berättas att en allt större andel av anmälningarna leder till åtal tack vare den "nya" lagen om kvinnofridskränkning som kom 1998. Om misshandel mot kvinnor har jag skrivit tidigare.

Måndagens Nyheterna skriver om den Internationella konferensen som arrangeras i Oskarshamn. En av deltagarna är historikern Nina Stuzhinskaya från Vitryssland.
För precis som i många andra länder förväntas kvinnorna att arbeta heltid för låga löner, samtidigt som de bär det fulla ansvaret för hemmet.
Nyheterna 5 mars 2007
Sveriges Radio Kalmar berättar idag att 5,7 procent av vd:arna på företagen i Kalmar län är kvinnor. Det är ingen lysande siffra... Jag är helt övertygad om att kvinnorna är mer kompetenta än så. Hur länge dröjer det innan siffran är uppe på 50 procent?

Hur det ser ut på löneområdet i Sverige skrev jag om höstas. Kvinnor tjänar i genomsnitt femtio tusen kronor mindre än männen varje år under hela livet.

För ett normalt arbetsliv
på fyrtio år innebär det två miljoner kronor mindre än männen i lön. De två miljonerna betyder inte bara att kvinnorna får en usel pension. Pengarna beskär också kvinnornas frihet kraftigt och bidrar till att kvinnan fjättras vid spisen och blöjorna.

Skulle hon dessutom vilja skilja sig från mannen så är hon många gånger dömd till fattigdom med usel lön och osäker anställning som timvikarie. Att hon inte har råd, tid och ork att vara hemma och ta hand om sina barn kommer att vändas mot henne då det kommer att antydas att hon kanske är en dålig mor!

Det finns väldigt mycket kvar att göra innan vi har ett jämställt samhälle. Glöm aldrig detta!

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Fredrik sa...

Angående bilden: Det stämmer! I Nybro måste man vara kvinna för att få högst lön! Det kallas individuell lönesättning. Fast enklas är nog att byta job vilket dock kräver lite mod. De som har det modet och lyckas får också högst lön oavsett om det är en kvinna eller man.
Håller med dig i övrigt men undantag finns!

Katarina sa...

Det är precis som du säger. Trots alla olika politiska åtgärder, det är fortfarande så att kvinnor tjänar mindre än män. Men å andra sidan kan man säga att situationen i Sverige inte är så dåligt som t ex i sådana länder som Polen, där kvinnor tjänar ännu mindre än män

joanna sa...

det skuller ju inte vara nåt undantag att kvinna tjänar lika mkt som man, det skulle vara en regel

Evelina sa...

jag haller med Katarina, situationen i andra lander som t ev i Polen a annu varre.