fredag 6 april 2007

Centern måste öppna plånboken i Mönsterås


Insändardebatt. Patric Petersson, centerpartistisk ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Mönsterås har svarat på min insändare om skolan och demokratin i vår kommun. Petersson skriver bland annat:
Han vill bara svärta ner en verksamhet med elever och anställda i bitterhet på valresultatet. Vår verksamhet består av många kompetenta medarbetare som gör ett utmärkt jobb varje dag. Han fokuserar enbart på det negativa i stället för på allt som är positivt, och i stället för att tala om det som han ser som möjligt så ser han elände. Är det månntro för att han inte har någon framtidsplan.

/.../

Vi fick också en positiv redogörelse över att storleken på barngrupperna i förskolan minskar konstant och att vi satsar 700.000 kronor extra för att nå rikssnittssiffran för familjedaghet. Lärartätheten har legat strax över rikssnittet och för tillfället ligger den ca 10 procent över det senaste rikssnittet.

Så Tomas, vi har en hel del saker som vi måste förbättra, men glöm inte att det mesta är bra och framförallt att vår personal gör ett väldigt bra och utvecklande arbete.

Patric Petersson, ordförande (c) barn- och utbildningsnämnden Mönsterås
Inte blir jag förvånad över att Patric Petersson, den centerpartistiske ordföranden i barn- och utbildningsnämnden, tycker att jag är gnällig och negativ. Det förvånar mig inte, men vem ska i så fall peka på bristerna Patric?

Femton procent av våra elever är inte behöriga till gymnasiet. Tror du Patric att de är nöjda med ditt svar att "lärartätheten har legat strax över rikssnittet"? Vad hjälper det dem när de inte kommer in på gymnasiet?

Barn- och utbildningsnämnden har ett mål som säger att andelen elever som är behöriga att söka till gymnasiet ska öka. Men inte ens det luddiga målet når vi. Andelen minskar och kommer att fortsätta minska även i år. Till nästa år har du Patric möjlighet att ändra detta.

Andelen elever med särskilda behov ökar, men vi ökar inte resurserna för extra lärare och assistenter tillräckligt för att kunna hjälpa eleverna.

Och avslutningsvis några ord om personalen. Vore det inte för vår engagerade och kompetenta personal så skulle krisen inom skolan vara ofantligt mycket större. Personalen har en omöjlig situation där de ser hur elevernas behov hela tiden ökar. Men när inte resurserna räcker till tvingas de se hur eleverna misslyckas. Hela situationen stressar personalen och utsätter dem för ohälsosamma risker. Och hur eleverna mår kan vi bara gissa.

Så det bästa du kan göra för skolan Patric, det är att gaska upp dig och kliva upp till kommunalrådet Åkesson och se till att han inte bara håller plånboken öppen för näringslivet, utan även öppnar den för kommunens egen verksamhet i allmänhet och skolan i synnerhet.

Andra bloggar om: , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Tomas!
Här har du tveklöst rätt. Jag är inte Vänsterpartist eller ens Socialdemokrat, men i Mönsterås Kommun behövs det politiker som du. Mönsterås blir allt mer en enpartikommun som försöker stävja fri debatt med syftet att gynna det egna ryktet. Fortsätter du så här så kan du nog räkna med en del personröster i nästa val även från icke-socialister./Jonny