söndag 10 juni 2007

Jan Hammarlund på Marxistiskt forum


Marxistiskt forum på Öland. I början av juni varje år arrangerar vänsterpartiet i Kalmar län tillsammans med föreningarna i Borgholm och Mörbylånga Marxistiskt forum på Ölands Folkhögskola i Skogsby.

Årets tema var feminisisk strategi
och det var Marianne Ericsson, politiskt aktiv i Jönköping, och Ann-Margarethe Livh, oppositionsborgarråd i Stockholm, som var inbjudna att leda debatten. De är kvinnopolitiskt ansvariga i vänsterpartiet. Utgångspunkten för helgens studier var en skrift som partiet gett ut kring feministisk strategi.

Tankarna gick också till kamraterna Ingvar Johansson och Kjell E Johanson som inte längre finns med, men som för många blivit starkt förknippade med Marxistiskt forum där de deltagit i många debatter.


Trubaduren Jan Hammarlund var inbjuden för att hålla i de kulturella inslagen. Tyvärr hade jag inte möjlighet att delta igår, men vid frukosten i morse så sjöng Jan några av sina sånger.

Det var första gången som jag träffade och fick höra Jan Hammarlund. Däremot har jag ju alltid sett hans namn i proggsammanhang.


Under söndagen gjorde vi en utflykt till Gråborg där vi fikade i grönskan och fortsatte samtalen. Under eftermiddagen summerades helgen och vi lyfte fram goda exempel på feministiskt arbete i praktiken. Det handlade bland annat om gratis kollektivtrafik och flexibla hållplatser. Dessutom pratades om fördelningen av tider i idrottshallar mellan killar och tjejer samt hur föreningsbidragen kan bli mer jämställda.

Den här sortens aktiviteter
är viktiga inte minst för att knyta oss samman. Genom att träffas och diskutera tillsammans så stärks vår identitet och vi kan driva en starkare opposition - parlamentariskt från kommun till riksdag liksom på andra utomparlamentariska arenor.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

5 kommentarer:

Kaj Raving sa...

Tråkigt att jag inte hade möjlighet att vara med i helgen :(

Lasse Strömberg sa...

Har du hans senaste skiva "Röda linjen"? Om inte, köp den, den är bra. Både Janne och jag bor ovanpå röda linjen i samma stadsdel. Vi är också med i samma förening.

Tomas Jonsson sa...

Jag köpte den av honom när han var här. Det var trevligt att träffa honom, alltid kul med vänstermänniskor!

Elina sa...

Det känns tryggt med sådana besök på folkhögskolan, ska plugga på skrivarlinje där ett år. Vet du om det blir någon sommarfest i Malexander i år, med tanke på omständigheterna (vilka är av positiv art)?! Mvh Elina

Tomas Jonsson sa...

Elina: Du kommer garanterat att trivas på Ölands folkhögskola! Jag ska till Karlshamn imorgon och får då säkert veta hur det blir med Malexander i år.