torsdag 7 juni 2007

Åkesson trollar med knäna i Mönsterås


Barn- och utbildningsnämnden i Mönsterås har hittills i år gjort ett underskott på dryga två miljoner kronor. Prognosen för helåret är i bästa fall ett minus på 4,8 miljoner kronor.

I Lärarförbundets riksomfattande undersökning Årets bästa skolkommun så hamnar Mönsterås på 231 plats av 290 kommuner. Och i Skolverkets statistik så ligger vi långt under riksgenomsnittet på de flesta områden.

Vi satsar också mindre med pengar än andra kommuner på skolan. Vi har en centermajoritet i Mönsterås som är ovillig att diskutera problemen öppet.

Nu verkar majoriteten bestämt sig för att tillföra 2,7 miljoner kronor
till skolan i budgeten för 2008. Och kommunalrådet slår sig för bröstet och berättar att vi ska bli bättre än jämförbara kommuner.

Men om vi gör ett underskott på nästan fem miljoner kronor i år
, så innebär ju en satsning på 2,7 miljoner kronor att vi snålar på skolan! Satsningen täcker ju inte underskottet!

Förra året var Skolverket här och gjorde en inspektion där de bland annat konstaterade att vi inte ger elever med särskilda behov det stöd som de har rätt till enligt lagen. När rektorerna nu försöker följa lagen så räcker inte pengarna.

Om några veckor börjar en ny skolchef. Hans uppgift blir att se till att rektorerna håller sin budget. Och hur kommunalrådet Roland Åkesson kan inbilla sig att skolan i Mönsterås ska bli bättre när det snålas på den, det övergår mitt förstånd.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Inga kommentarer: