fredag 29 juni 2007

Moraltalibanerna vs moralpragmatikerna

Jag har låtit SVT24 stå på i bakgrunden. Mest för att frossa i kristdemokraternas stora abortkrig.

Debatten kretsade kring
tre heta frågor när jag kollade. 31 motioner berör abortfrågan på något sätt. Andra heta ämnen är fria sprutor till narkomaner och homosexuellas rätt att lämna blod.

Abortdebatten handlar om veckonummer och om utländska kvinnors aborter i Sverige. Moraltalibanerna fruktar invasioner av utländska kvinnor till svenska abortkliniker. Anders Andersson från Järnforsen försökte reda ut det hela.

För det första handlar det inte om "utländska kvinnor", utan om kvinnor som inte har svenskt medborgarskap. I många fall är pappan svensk och dessutom handlar det om ca 75 fall per år som redan idag får behandling. Finessen med en lagändring är att de ska slippa lida extra tid genom att begära dispens hos socialstyrelsen. I framtiden ska behandlingen ske direkt.

Chatrine Pålsson-Ahlgren, från min kommun, ville inte se något sprutprogram där fria sprutor delas ut till narkomaner. Det blev replikskifte mellan henne och Peter Ahltin som talade om sprutprogrammets möjlighet att minska smittspridning och skapa en kontakt mellan vården och missbrukaren.

Kristdemokraterna ligger under fyra procent i senaste mätningarna. Jag ska inte sparka på den som ligger. Inte heller kasta sten i glashus, för det där med interna fajter känns alltför bekant. Men kristdemokraterna har knappast varit någon vinnare i regeringen!

Om moraltalibanerna får styra så kommer partiet att marginaliseras ytterligare. Och om moralpragmatikerna får fortsätta leda partiet så kommer strömhoppen till främst Sverigedemokraterna att fortsätta alltmedan skillnaden mot de andra borgerliga partierna suddas ut. Kristdemokraterna går helt enkelt mot en sotdöd! Och det är ingen ledsen för...

Andra bloggar om: , , , ,

5 kommentarer:

Nicke Grozdanovski sa...

Jag orkade inte ens ha det på i bakgrunden. Jag kan inte för Guds skull begripa hur någon kan bli en Kristdemokrat

Mattias B Johansson sa...

"Och om moralpragmatikerna får fortsätta leda partiet så kommer strömhoppen till främst Sverigedemokraterna att fortsätta alltmedan skillnaden mot de andra borgerliga partierna suddas ut."

Intressant att få läsa denna slutsats, då jag inte sett någon på ledare eller opinionssidorna skriva om effekterna utav att Kd blir allt mindre värdekonservativa och vart dessa väljare som inte längre känner sig "hemma" kan tänkas gå. Trots att det under våren har visat sig att många Kd:are väljer Sd som fortfarande driver värdekonservativa frågor så har jag inte sett att någon nu under Rikstinget skrivit i de banorna.

Nicke Grozdanovski sa...

och jag kan ännu mindre begripa hur någon kan vara sverigedemokrat.

Mattias B Johansson sa...

Och jag begriper att vissa har problem med oliktänkande...

Nicke Grozdanovski sa...

Jag har inga problem med oliktänkande, men jag kan inte begripa hur man kommer på tanken att ens bli sverigedemoktrat eftersom det inte finns i mina tankegångar. Men alla är vi olika och det är väl det mångfald och demokrati handlar om