tisdag 5 juni 2007

Svenska avundsjukan har nått Dagens Nyheter


När jag klickar mig in på Dagens Nyheters sajt för att läsa senaste nytt så möter rubriken Göran Persson får 100.000 dollar. Därunder kan man svara på frågan om han "är värd 700.000 kronor för sin miljöinsats".

Svenska Dagbladet har inte lagt någon värdering i priset, utan konstaterar att Göran Persson mottog Sofiepriset.

Och det är detta som skiljer de båda rikstäckande morgontidningarna och gör att jag föredrar borgerliga Svenska Dagbladet. SvD är objektiv på nyhetsplats, något som DN alltmer sällan visar tecken till.


Och webbfrågan på DN är liksom felställd och kommer aldrig att besvaras med "Ja". Vem kan bedöma hur mycket pengar någon är värd? Bättre hade varit att fråga om det "var rätt att ge Göran Persson priset".

Andra bloggar om: , , , , , , ,

7 kommentarer:

Anonym sa...

Det är ju din åsikt - min är att han knappast är värd det, vem som har "rätt" är ointressant, eller hur?
"Som statsminister" löd ju motiveringen - tror du att han donerar 100% av detta till miljöforskning motsvarande - eller går det till hans hus/gård ?

Tomas Jonsson sa...

Anonym: Nu är du orättvis. När jag skrev blogginlägget avslutade jag med meningen: "Jag tycker inte det!" Men sen tog jag bort meningen eftersom det är ointressant vad jag tycker. Så du behöver inte ställa några frågor till mig!

Och du är orättvis om du lägger åsikter i min penna som jag inte skrivit!

Rasmus S sa...

SvD, och i synnerhet SvD.se, har ingen kredibilitet i mina ögon. När de lär sig källkritik kan jag kanske tänka mig att läsa dem igen.

Anonym sa...

Oetiskt att personligen ta emot ett pris för insatser man gjort i sitt arbete. Jag utgår ifrån att pengarna tillfaller svenska staten.

Mattias sa...

"eller går det till hans hus/gård" - precis denna koppling är vad DNs frågeformulering fiskar efter. Jag reagerade precis som Tomas när jag läste dn.se idag och skrev till artikelförfattaren för att kritisera detta. Han svarade att frågan "givetvis är helt relevant" och slog ifrån sig alla misstankar om partipolitisering.

Anonym sa...

"Vem kan bedöma hur mycket pengar någon är värd?"
Göran Persson och socialdemokraterna alltid har ifrågasatt höra ersättningar inom näringslivet. Jag önskar att flera liksom du hade ställt just denna fråga.
Dessutom tycker jag att man kan göra en invändning mot priset till en ledande politiker. Om man anser att det politiska styret avspeglar folkviljan hos majoriteten så är det knappast Persson som person som bör prisas. Hade mijöarbetat sett väsentligt annorlunda ut utan toblerone-affären och med Mona Sahlin 1.0 som partiledare? Men slutligen är det bara att konstatera att prispengarna kommer från privata medel och därmed har de givetvis rätt att prisa vem de vill.

Mvh Johan S

Anonym sa...

Trist å lese DN og Svd! Dere svensker
forstår ikke helt hvor bra Persson og hans regjering var egentlig! Dere burde ha tatt en tur over grensen til Norge og sett og opplevd hvordan det ligger ann i Norge! Engang for 20 år siden hadde Norge Gro Harlem Brundtland og var i fremste rekke i miljøsaker. Idag etter 20 år med oljeøkonomi og 3 høyre (Moderat) -dominerte regjeringer som hentet sin støtte fra Frp (ekstrem høyre /halv Nazister) er Norge en miljøværsting med enorme utslip og uten en plan om alternativ energi, økologisk jordbruk, kolektivtrafikk, alternative drivstoff eller en riktig ide om hva man bør gjøre først. Ja, vi er verst i Norden og snart i hele Europa (om man regner pr/innbyger antall) Dere hadde Persson og han har gjort mye, mye bedre enn Nordmenn iallefall! Ikke rart at han er godt likt her i Norge og får tildelt priser fra Norge! Slutt å klage Svensker! Dere vet ikke selv hvor bra dere har det! Hilsen fra Oslo