fredag 6 juli 2007

Anarkin äventyrar rättsäkerheten

Senaste dagarna har två exempel av medvetet lagbrott uppmärksammats. Först så var det ledande politiker i Lessebo som investerade 23 miljoner skattekronor i ett hotell - trots att länsstyrelsen förklarat investeringen olaglig.

I ett samhälle i Hultsfreds kommun
har bybor slagit sönder en bil. Bilen tillhör en man som dömts för rattfylleri. Byborna har ringt polisen när de upplevt att mannen kört rattfull, men eftersom polisen inte har gjort något så tog de nu lagen i egna händer.

Att frustrerade privatpersoner tar lagen i egna händer kan jag förstå. Likväl så är det fel och jag hoppas att de får stå till svars för skadegörelsen. Men att lagstiftarna, det vill säga politikerna, medvetet bryter mot lagen är fullständigt galet. Det sänder direkt signalen att man inte behöver rätta sig efter lagen.

Jag kan förstå att politiker
i utflyttningskommuner är frustrerade över hur trenden ska vändas. Men att för den skull bryta mot lagen helt fel.

Det är lika orätt som att slå sönder en bil eller att starta ett medborgargarde. (På söndag sänds Sheriffen i Ryd i repris.)

Det är aldrig rätt att bryta mot lagen. Däremot är lagbrott ibland den enda möjligheten för att i grunden förändra ett samhälle. Det vet människorna i Östtyskland. Det vet varvsarbetarna i Gdansk. Och det vet revolutionärerna på Kuba.

Men politikerna i Lessebo gör inga stordåd genom sitt lagbrott. Tvärtom så urholkar de respekten för demokratiska lagar.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

2 kommentarer:

Birgitta Axelsson Edström sa...

Det stora partiet har ibland lite svårt med gränserna, men i Lessebo kanske man inte ens har tänkt på att det finns en koppling mellan det egna partiets inre krets och den aktuelle företagsledaren? Tja, vem vet...
;-)

Anonym sa...

Att man inte behöver följa lagar som man ogillar har väl i stort sett hela regeringen demonstrerat, med början redan vecka 2 efter valet.