tisdag 3 juli 2007

iTomas


Idag har min nya MacBook kommit. Äntligen har jag bestämt mig för att lämna Bill Gates Microsoft och pc-träsket. Jag har blivit iTomas, typ.

Den är så snygg, som kan ses på bilden som är tagen med den inbyggda kameran. Använde Popsicles skiva Template som reflex. Nu gäller det bara att lära sig använda en mac. Hittills har jag lyckats fixa e-posten och använda webb-kameran. Safari är nytt, ska försöka lägga in Firefox, Open Office och Photoshop när jag kommit underfund med underverket.

Andra bloggar om: , , , , , ,

24 kommentarer:

Jinge sa...

Ja jisses, somliga tar ett steg framåt och tre bakåt...

Själv håller jag på att lämna Micro$oft för att inom kort HELT och ENBART ha Linux (Ubuntu) på min dator.

Men men, smaken är som ...

F.ö. syns det på väderradarn att det regnar hos dig. Har du fotat några regnbilder än då?

Tomas Jonsson sa...

Skolorna i Mönsterås kommun går över till Linux och Open Office. Min skola var den första och vi fick lite utbildning och jag hann använda det en dryg månad. Det är spännande att prova nåt nytt. Jag är sugen på att lägga in Linux i min gamla dator.

Imorgon kan det hända att jag letar upp nån översvämning. Kanske ;-)

Kerstin sa...

Undrar jag om du klarar av att installera Firefox. Jag försökte med min nya dator, men se det gick inte alls och inte heller en nyare version av IE. Fanns inget Firefox för Mac påstod alla nätsidor. Kanske går om man lägger in PC-stuket också, som jag ju kan göra (har du intelprocessor?). Men det aktar jag mig för att göra. Jag håller inte fast vid Mac och betalar mycket mer för en dator för att jag vill ha en PC :-)

Värre var att allt från min gamla iMac, min älskade Photoshop ex., inte accepteras i den nya datorn, eftersom processorn numer är en helt annan och det nya Photoshop som jag skaffade mig visserligen hade en del käcka funktioner som den gamla inte hade, men i gengäld saknade flera av funktioner som jag värdesatt mest i den gamla versionen. Bah!!!

Tomas Jonsson sa...

Kerstin: Märkligt. Jag hade inga problem att lägga in Firefox.

Redan första timmen skulle jag lägga in Firefox, men först råkade jag ladda hem nån slags uppgraderingsfil till Firefox med Google och då undrade datorn med vilket program jag ville öppna filen.

Men några timmar senare, när jag börjat lära mig använda Apple, så gick jag direkt på Mozilla.com och den kände av att jag var svensk och där fanns en version för Mac OS X och det fungerade direkt. Har även lagt in Real Player så man kan se och lyssna på Svt och SR. Idag ska jag lägga in Photoshop och försöka få över alla bilder och filer.

I datorn finns en testversion med delar av Microsofts Officepaket för mac. Det kan användas under 30 dagar. Jag hoppas ha fått hem Open Office till dess.

Kerstin sa...

Ja det var konstigt, jag får gå ut och kolla igen. Jag vet inte alls hur Firefox fungerar, men är inte speciellt förtjust i Safari så jag skulle gärna vilja testa Firefox.
Så bra att utbyta åsikter om Mac alltså, tack för svaret alltså :-).

Kerstin sa...

Nu har ja varit inne på mozilla.com och inte ser jag något om Firefox för Mac, men så använder jag sökfunktionen och jag får då upp en sida med massor av förslag som jag inte alls begriper mig på.
Menar du att laddade ner på den sidan där det stod om iMacros. Var exakt laddade du ner? Hur hittade du sida för nerladdning?
Vore såååå tacksam för hjälp här.

Tomas Jonsson sa...

När jag går in på mozilla.com så omdirigeras jag till mozilla.com/en-US/
Där finns direkt en färdig länk i en knapp med texten Download Firefox free 2.0.0.4 for Mac OS X Swedish (17 Mb)

Dit jag kommer finns i stort sett bara det här alternativet och jag gissar att den redan då har känt av vad jag har för dator och anpassat sidan till mig!?

Jag använde Firefox i min gamla dator och gillade det programmet. Senaste versionen av MS Explorer har ju tagit en del saker från FF, exempelvis flikarna.

Fredrik sa...

Så du menar att MS har plagierat FF? Aja baja MS...

Kerstin sa...

Får försöka igen då.

Kerstin sa...

Förresten, kameran i din nya Mac verkar vara mycket bra, du blev plötsligt en riktigt stilig kille.
Kameran i min nya Mac var inte lika suverän :-).

Tomas Jonsson sa...

Kerstin: Kameran och bilden... Jag har snyggat till bilden i Photoshop. Dessutom är bilden spegelvänd. Kameran spegelvänder förmodligen för att skärmbilden ska bli som en spegelbild. Det är dålig upplösning i bilden, men en kul grej.

Firefox. Igår stängde jag av datorn och startade om den. Då ville inte Firefox vara med. Jag fick installera det på nytt.

MS Office finns på prov under 30 dagar. Nu har jag lagt in Open Office, vilket gick ganska bra. Behövde hjälpprogrammet X11, men det finns på originalskivan. Men det verkar som om dessa program delvis ligger på skrivbordet!? Tar jag bort ikonerna där så vägrar programmen starta. Photoshop accepterades däremot helt och finns synligt i Program-mappen.

Men som total nybörjare på mac efter tretton år med pc så börjar jag förstå upplägget.

Förresten, virusskydd och sånt. Jag krypterade hela hårddisken (Systeminställningar, Säkerhet), har det nån betydelse? Hur gör ni andra mac-användare?

FredrichL sa...

Macburkar är rätt nice, har dock aldrig haft råd med en, likt jinge kör jag ubuntu, men det funkar i alla avseenden rätt ok.

Birgitta Axelsson Edström sa...

Åh, jag minns mina första stapplande steg i Mac-världen på Linköpings universitet. De som "kunde nåt" hade PC och kallade alla Mac-datorer för handikapphjälpmedel. På högskolan i Kalmar höll jag envist fast vid Mac medan fler och fler tvingades in i PC-fållan. Nu, när PC ser ut som en sämre version av Mac, så kör jag enbart PC men ser med ett nostalgiskt skimmer tillbaka på den rosaröda Mac-eran... Grattis Tomas! Hoppas du kommer att trivas lika bra som jag gjorde. Vem vet, en dag kanske även jag hittar hem igen. ;-)

Kerstin sa...

Jag har aldrig i hela mitt 15-åriga datorliv, som alltid bestått av att vara Macinnehavare, brytt mig om det där med virus och sånt :-) och heller aldrig drabbats av något virus.
Dock öppnar jag inte mejl, har bara förhandsgranskningen på fast det är säkert inte heller nödvändigt eftersom PC-virus inte går på Mac.

Men, jag vet inte hur det är om man har en intelprocessor, som jag har nu, och också installerar PC- köret. Då antar jag att man måste skydda sig på samma sätt som när man har PC, i varje fall PC-delen. Jag aktar mig att intstallera den delen, för just det där att kunna strunta i virus och sånt är en av orsakerna till att jag alltid kört med Mac. Är nu inne på min sjätte, under denna 15-årsperiod, och har aldrig någonsin drabbats av något virus och heller aldrig av något totalt datorhaveri, sånt där som maken, med sin PC drabbas av titt som tätt. När han sliter sitt hår och jobbar som en slav, dagar i sträck ibland, för att fixa sin kraschade dator flinar jag bara och undrar försynt varför han inte går över till Mac.

Kerstin sa...

PS:
Macanvändarna är en så liten grupp att det inte lönar sig att tillverka virus för Mac. Därför drabbas vi inte på samma sätt som PC-användare. Det är dessutom svårare att tillverka virus för Macarna. Det lär visst finnas virus även för Mac dock, men de sprids ju aldrig på samma sätt, inte lika effektivt, som virus för PC, så risken är väldigt liten när man har Mac. Och som sagt, jag har aldrig drabbats.

Kerstin sa...

PS 2:
Och jag har aldrig gjjort något alls för att skydda mig mot virus, bara köpt en ny Mac, satt igång den, programmerat in IT-uppkopplingar etc, och kört den tills det varit dags för nästa Mac. Virusskydd, vadå, vad ska man med ett sådant till?

Kerstin sa...

PS3:
Pinsamt nog kommer jag på nya saker hela tiden. Nu skrotade man ju det gamla Mac-köret med den nya intelprocessorn varvid man kunde börja använda alla möjliga tillebehör till Mac, Epsonsskrivre osv, där man tidigare var tvungen att använda endast Macs produkter. Vad det innebär är jag inte säker på. Om det skulle innebära att Mac blir lika känslig för virus som PC så kommer jag att köpa en PC nästa gång, för varför ska man betala dubbla priset för en dator som är precis likadan som en som man får för halva priset?
Men, nu har jag haft den här ett år, och den har fungerat lika bra som de tidigare jag haft, inga virus eller annat trassel, trots att jag varit lika nonchalant vad gäller virusskydd som tidigare, så jag tror inte att jag har fått en ren och förklädd PC.

Tomas Jonsson sa...

Tack för kommentarer. Som nybörjare gör jag hela tiden nya framsteg och upptäckter. På PC är man van vid att nya program automatiskt direkt hamnar i programmappen. Här kommer det däremot upp en symbol med programmet på ena sidan och programmappen på andra sidan och man måste själv dra över programmet till mappen. Men nu har jag lyckats få in alla program som jag använder i programmappen.

Däremot har jag ännu inte kommit underfund med hur det är tänkt att man ska hantera sina bilder. I min gamla PC la jag in bilderna från kameran i en mapp anpassad för bilder. Då kunde jag enkelt förhandsgranska dem i stort format och sortera bort skräpbilder. Sedan öppnade jag dem därifrån i Photoshop och redigerade bilderna och sparade bearbetade bilder i en slaskmapp för publicering på webben. (Medan bilden i original finns kvar i sin bildmappen.)

Här har jag lagt över alla mina bilder i Finder där det fanns en mapp med namnet Bilder. Där har jag huvudmappar med årtal, ex 2007. Därunder har jag sorterat varje serie i en egen mapp med datum. Ex 20070706 Översvämning, som jag tog igår. Så långt inget konstigt och precis samma ordning som jag hade på min gamla dator. Men förhandsgranskningen är svår. Man måste ju klicka på varje bild för att granska den i Förhandsgranskning - väldigt osmidigt. Hur gör man? Dessutom finns ju ett program som heter iPhoto där det finns ett bibliotek. Hur är det tänkt att detta ska användas? Filerna ligger ju inte på samma plats? Tacksam för svar på hur andra mac-användare arbetar!

Kerstin sa...

Jag begriper inte ens vad du mena med "förhandsgranska"?

Det är väl bara att klicka på bilden för att se den?

Tomas Jonsson sa...

Kerstin. Förvisso. Men när man kommer hem med hundra bilder som man vill gå igenom och kanske spara tio av så vill jag enkelt kunna bläddra igenom bilderna och slänga de som inte är nåt att ha.

Kerstin sa...

Du laddar alltså in dem från kameran och så kollar du dem ett och ett. Klickar på dem ett och ett.
Hur i hela friden gör du i en PC då, på vilket sätt förhandsgranskar du dem, eller "bläddrar" du igenom dem snabbare där? (Frågan beror förstås på att jag inte kan PC)

När jag fotograferar kopplar jag kameran till datorn, klickar på bild efter bild från kameran direkt alltså, så laddar jag bara över de bilder jag vill behålla till datorn genom att dra symbolen till önskad mapp. Resten raderar jag i kameran när jag kopplat bort kameran.

Har du sett att du kan få minbilder på dina foton, som ikoner förresten, så att du redan på ikonerna ser vilken bild filen håller? (Fast då måste du bearbeta bilden på något sätt först).

Kerstin sa...

Förresten Tomas:
Mejla mig, så kan jag kanske tipsa dig om en del enkla vägar via mejl, det är enklare att "prata" den vägen. Det finns flera olika sätt att arbeta med Mac.

Min mejladress har du visst, annars finns den längst ner på min blogg under "webmaster". Helst adressen som står först (störst) i så fall.

Jag föredrar att jobba med mapparna, medan min man, som är van vid PC, tycker att det är bäst att jobba med listor - som gör mig alldeles kollrig, fast det kan man göra med Macarna också. Jag bara tycker att det är svårare när man använder "dra bilder" eller "dra filer" som är så urenkelt och smidigt med Mac.

Tomas Jonsson sa...

Under helgen har jag varit off-line på annat håll. Men jag hade datorn med mig och har kommit underfund med hur Förhandsvisning fungerar. Det är bara att markera den bild eller den grupp med bilder som man vill förhandsgranska. Man kan i förväg ställa in hur bilderna ska visas, olika eller samma fönster osv. Det är också lätt att slänga de bilder man inte vill ha.

Däremot förstår jag inte iPhoto.

Kerstin sa...

iPhoto har jag inte (tror jag i alla fall inte, och finns den i datorn så använder jag den aldrig) så där kan jag inte bistå med tips.