söndag 22 juli 2007

Nix minnespinne hos On-Off i Kalmar


Nyss hade jag två minnespinnar, men plötsligt så stod jag helt utan. Den ena hade jag bara till låns. Jag misstänker att den andra sitter i nån dator på den sommartomma skolan...

Nåväl, i fredags stegade jag in på On-Off i Kalmar och frågade efter en minnespinne. Tjejen i kassan tittade oförstående på mig och skrattade till lite föraktfullt nedvärderande innan hon sa: "Du menar ett minneskort!" Skrattet fastnade lite i halsen på henne när jag sa att jag menar ett USB-minne.

"Minnespinne" är ett av 2006 års nya svenska ord som Svenska Språknämnden antagit. En googling ger visserligen bara 2140 träffar, men några företagsannonser dyker faktiskt upp. Däremot inte On-Off.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

11 kommentarer:

Anonym sa...

Och vem i hela världen säger minnespinne istället för USB-minne?? Låter som något föremål från antikrundan. Låt dig inte förgubbas i förtid, Tomas!

Fredrik sa...

Minnespinne är ett bra ord! Även ficklur borde användas istället för mobiltelefon. Tack jag vet riktiga ord istället för alla dessa sk försvenskningar av utländska ord.

Jesper sa...

I vilket fall så funkar vänsterpartiets "nyckelband" väldigt bra som minnespinnehålaredapåmojäng.

Tomas Jonsson sa...

Anonym: Möjligt att jag förgubbats i förtid? Minnespinne är bara fyra stavelser och ett svenskt kul ord. USB-minne är fem stavelser och doftar teknokrati.

Fredrik: Språket är levande och en genomläsning av nya ord på Språkrådet sida (heter visst inte språknämnen längre) känns riktigt vitalt!

Jesper: Funkar perfekt :-)

Ola Åkesson sa...

Minnespinne...
I Kalmar brukar man säga Pinneminne

Tomas Jonsson sa...

Ola: Pinneminne låter skånskt ;-)

Anonym sa...

Men så har södra Kalmar län alltid varit ett tillhåll för reservskåningar.

Det är I norra landstinget (f.d. Kalmar läns norra landsting) man återfinner riktiga Småland med båtliv och leende skogar vid bergshällarna. Men allt sedan kalmaritisk landstingsimperialism tog över landstinget från Västervik 1970 har det bara gått utför med staden genom avfolkning, utsugning och förtryck. Kolla på SCB:s hemsida över befolkningsutvecklingen i Västerviks kommun sen dess!

Mattias sa...

Minnespinne är något av det dummaste ord jag hört. Varför försvenska ord som redan fungerar? Inte konstigt att det blev missförstånd i affären..

Anonym sa...

Må en särskilt jävlig krets i dantes helvete vara reserverad åt ord som detta.

Anonym sa...

Om man översätter "memory stick" med minnespinne kan man kanske översätta "joystick" med glädjepinne...

Tomas Jonsson sa...

Hahaha. Prova att fråga efter en glädjepinne och återkom hit med en rapport :D