onsdag 18 juli 2007

Självförstörande DVD luktar 1960-tal


Slit och släng-kulturen känns inte riktigt rätt på 2000-talet när miljö- och klimatfrågorna äntligen lyfts upp på bordet. Därför är det med beklagan i blicken som jag läser att filmdistributören Blockbuster nu lanserar en "självförstörande" dvd-skiva.

Tanken är att den som hyr en film inte ska behöva gå tillbaka till videobutiken och lämna tillbaka skivan. I stället förstörs skivan efter 48 timmar genom en kemisk reaktion.

1962 skrev Rachel Carson "Tyst vår" som blev en väckarklocka som spred ringar på vattnet. Då gick industrin på högvarv och naturen bemästrades av människan. Det industrialiserade samhället höll på att "dränka sig själv i sin egen skit" som Stig-Björn Ljunggren skrev i boken Ideologier 2000. Vi lärde oss använda engångsbestick och papperstallrikar som på 1960-talet var modernt och jämställt eftersom det besparade kvinnan en massa jobb med disken.

Det stora miljöintresset vaknade under slutet av 1970-talet när tidningar och teve berättade om kärnkraftsolyckor, döda sälar, sura sjöar och Teckomatorp. Idag har miljöfrågan fått funktionen att dölja kapitalismens brott. Därför hörs till och med moderater prata miljö.

Och då kommer nyheten från Danmark om självförstörande engångsskivor. Bedrövligt och otidsenligt. Plötsligt känns det som om fyrtio års miljödebatt inte lett någonstans.

Ännu mer absurd framstår idéen om engångsskivor när vi idag i allt större omfattning omger oss med bredband och tekniken finns för att i stället konsumera film och musik strömmande genom internet.

Månne tog marknadschefen på Blockbuster för många pilsner innan han hittade på det korkade förslaget. Nån engångs-dvd vill jag inte slänga i soptunnan, däremot hoppas jag att Blockbuster tänker om och slänger sitt förslag i närmsta tunna.

Andra bloggar om: , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Självförstörande DVD har redan provats i USA (TT har fel, jag har själv sett dem i affärerna här), och det blev en totalflopp.

Skivan kommer i en särskild förpackning, när man bryter den startar en kemisk process som förmörkar plasten i skivan inom två dygn, då den inte längre går att spela.

Ingen var intresserad, speciellt inte då det kom fram att miljöaspekterna var dåliga. Då är det betydligt intressantare med tjänster såsom netflix, som skickar dvd med posten. Blockbuster har drabbats hårt av deras konkurrens här i USA.