tisdag 17 juli 2007

Svenskans ledare kastar sten i glashus


Kan det vara den kvava och åskladdade luften som påverkat den somriga ledarredaktionen hos Svenska Dagbladet? Under rubriken Var sätter ni Ohly om alla ska med? så sågar man redan nu en framtida s-regering.

Svenskan riktar in sig
på att vänsterpartiets ledare Lars Ohly i sitt tal i Almedalen förklarade att vänsterpartiet går till val på eget program 2010 eftersom sossarna bland annat i synen på EU och flyktingpolitiken står alldeles för långt från vänstern.
Det är begripligt att XX vill vänta till efter valet med att berätta om hur politiken ska se ut. Vem skulle inte mörka för väljarna om man hade åsikter som XX? Det är också lättare att komma överens inför en regeringsförklaring än inför en valrörelse. Man kan strunta i väljarna på ett annat sätt när makten väl är säkrad. Särskilt renhårigt är det dock inte.
Suddar man ut ett namn så går associationerna åt helt andra håll än vad Svenska Dagbladets ledarredaktion kanske räknat med.

För hur blev det med tusenlappen? Hur blev det med situationen för småföretagarna? Hur gick det med de 1,5 miljoner arbetslösa? Var finns Sveriges nya "arbetarparti"?

På punkt efter punkt har regeringen gjort något annat än vad man lovade i valet. I stället för att skapa jobb har de helt riktat in sig på att försvåra för svaga grupper som sjuka, arbetslösa och studenter.

Tidningen raljerar också över Mona Sahlins luddiga anförande i Almedalen om vad hon egentligen vill. Det kan man knappast befria den nuvarande regeringen från. Så fort det hettat till i debatten så har Reinfeldt med lakejer gjort sig osynliga för att öka ovissheten.

Om det funnits en granskande fri press
så borde den ha pressat borgarna inför valet på vad de egentligen vill med kärnkraft, aborter, flyktingar och skattepolitiken, för att bara ta några frågor där de olika partierna spretar. Men det gjorde knappast pressen. I stället lyftes frågorna där borgarna står eniga. Däremot lyftes olikheterna fram hos sossarna, vänstern och miljöpartiet.

Om alla verkligen ska med så krävs en vänsterregering som verkligen ser till att inte släppa svaga grupper i samhället efter. Det är dags för ett systemskifte i form av en återgång till ett solidariskt samhälle där alla är med!

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

8 kommentarer:

Jinge sa...

Festligt!

Jag bloggade om exakt samma sak två minuter före dig.. :-)

Fast jag skyllde på vikarierna. Det har nämligen inte åskat här..

Tomas Jonsson sa...

Jag var inte hemma i natt och plockade därför fram tidningen först nu. Och en sån här taffligt genomtänkt ledare ska inte få stå oemotsagd!

Synd att du hann före ;-)

Nicke Grozdanovski sa...

det är bra att ni båda skjuter skarpt från var sitt håll. Motståndet fortsätter

Mikael.R.Nilsson sa...

a det är bra Tomas. Samhall upproret uppdaterat igen det kommer mer tokigheter från samhalls världen så behöver du uppsag så välkommen.

Daneol sa...

Medhålles. Tycker personligen de flesta ledarsidor knappt är värda att läsa sommartid. De högerinriktade verkar dock värre än andra. Gammal skåpmat varvas med politisk korrekthet och brist på självkritik.

anders hansson sa...

"Det är dags för ett systemskifte i form av en återgång till ett solidariskt samhälle där alla är med!"

När hade vi ett sådant samhälle? Var det under Perssons tid?

Tomas Jonsson sa...

Anders: Knappast! Det är också därför som vi inte kan gå till val på samma valplattform som sossarna.

anders hansson sa...

Nä det var dumt av mig att tro det. Det är klart att Vänsterpartiet ska satsa på egen majoritet. Vad var toppnoteringen för (v) under Gudrun? runt 10 % mer kan ni aldrig skrapa samman. är det inte då rimligare att politikerna presenterar trovärdiga alternativ för oss väljare? Vad är det för nytta med helt ogenomförbara politiska luftslott? annat än som diskussions underlag.