måndag 6 augusti 2007

Lägg av med skitsnacket Ullenhag!


Folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag, han som drabbades av partiell minnesförlust när han skulle förklara hur uppgifter från sossarnas intranät hamnat på hans skrivbord, har varit i Västervik och flummat runt. På annat sätt går det knappast att förklara det som återges i Västerviks-Tidningen och Nyheterna idag.
Att införa tidiga kunskapsprov och att tidigarelägga betygen kan förbättra elevernas chanser att lyckas.
Erik Ullenhag
Tidigare betyg kommer inte att leda till någonting. Redan idag pratar man om hur eleverna ligger mot målen vid utvecklingssamtalen varje termin. Att dela ut betyg i tidiga åldrar kommer knappast att vara utvecklande. Tvärtom så kommer i stället misslyckandet att tryckas upp än mer under näsan på elever med särskilda behov.

För om man lyssnar på lärarna ute på skolorna så har jag aldrig fått höra något annat än att det är resurser som behövs. Fler speciallärare som kan stötta eleverna. Genom att avlasta klasslärarna de elever som har svårast för sig, så kommer de näst svagaste eleverna att kunna få mer hjälp. Brist på resurser bidrar många gånger till att just dessa elever misslyckas senare under sin skolgång.
Det måste bli ett slut på det skolpolitiska flummet. Nuförtiden diskuterar man om det är rimligt eller ej att låta eleverna svara i telefon på skoltid. Det måste helt enkelt bli ordning och arbetsro i skolan.
Erik Ullenhag
Det här är ett rent hån! Hittills har jag aldrig hört talas om nån skola där eleverna får ha med sig telefonerna in på lektioner. Under början av läsåret brukar eleverna och lärarna komma överens om vilka regler som ska gälla och vilka konsekvenserna blir om man bryter mot reglerna.

Det är bara folkpartister som pratar mobiltelefoner under rubriken Skolpolitik. Telefonerna är knappast någon skolpolitisk fråga - reglerna och konsekvenserna finns redan ute på skolorna. Därför är det också bara folkpartister som håller på med "skolpolitiskt flum".

När det gäller "ordning och arbetsro" så finns den också ute i skolorna - förutsatt att det finns tillräckligt med resurser. Borgarna har hittills under sin regeringstid skurit i anslagen till kommunerna. Erik Ullenhag borde därför lägga mer krut på att förklara för sina kollegor i Rosenbad att den nuvarande borgerliga politiken inte leder till ordning och arbetsro.

Finns inte resurserna som kan styra upp och hjälpa de svagaste eleverna så kommer ordningen och arbetsron att försämras! Några tidigare betyg eller kunskapsprov kommer knappast att hjälpa. Det blir tvärtom ett intyg på att man är en dålig elev.

Den borgerliga regeringen har prioriterat skattesänkningar för de rikaste i stället för mer pengar till skolorna. Klasspolitik kallas sånt och det ökar inte barnens chanser att lyckas i skolan! Men om detta glömde Erik Ullenhag att berätta när han besökte Västervik...

Andra bloggar om: , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tänk om det är just utklassning av en massa barn (framför allt barn ur arbetarklassen eller till utslagna eller utsatta föräldrar) som är målsättningen - det kan man ju inte säga i så fall, istället måste man förstås låtsas att det handlar om något annat.

Anonym sa...

PS:
Och nu talas det om att skära ner antalet universitet också - undrar just varför, om alltfler barn ska bli så mycket duktigare i skolan med "piskan och utpekandet" som metod? Ska konkurrensen för en plats på universiteten bli knivskarp kanske?

tomasrj sa...

Kerstin: Du får mig att tänka på Blå Tåget och en känd text... (Det blev ett nytt blogginlägg som svar.)