lördag 22 september 2007

Norba en bricka i kapitalismens spel


I fredags kom beskedet att Norba i Blomstermåla läggs ner och 150 personer förlorar jobben. Orsaken är att det är mer lönsamt att lägga ner en hel fabrik i Sverige och göra sig av med personalen än att avyttra en tom lokal i Holland.

Samma kväll hör jag Urban Bäckström, vd i Svenskt Näringsliv, uttala sig om att rörligheten på den svenska arbetsmarknaden måste förbättras, alltså att det måste bli lättare att göra sig av med personal. Blomstermålaborna vet att den rörlighet Bäckström efterfrågar faktiskt redan finns.

För tre år sedan kom det chockartade beskedet att Norba skulle läggas ner. Det var den internationella ägaren, företrädd av Europachefen som fattat beslutet. Men när personalen övertygade den amerikanska koncernchefen att fabriken i Blomstermåla gick med vinst och hade en duktig personal med lång erfarenhet så kickades Europachefen och nedläggningsbeskedet drogs tillbaka.

Sedan dess har koncernen bäddat för nedläggningen genom att flytta lackeringen till Kalmar och därpå flytta med en del av slutmonteringen till Kalmar. Rykten har florerat och när nu beskedet om nedläggning och flytt till Holland kommer så borde man inte bli förvånad.

Men den internationella ägaren
gör ett strategiskt misstag. Norba startades omkring 1870 i Norrbacken i Tålebo mellan Blomstermåla och Mönsterås och tillverkade hästvagnar och reparerade jordbruksmaskiner. Sedan nittio år tillverkas sopaggregat. Den lokala historien präglar fabriken. Många familjegenerationer har gjort sitt dagsverk på Norba.

Den låga personalomsättningen har också garanterat hög kvalitet på arbetet. Den kvalitén riskerar man nu genom nedläggningen. En tom lokal i Holland värderas högre än all den erfarenhet som finns samlad hos personalen i Blomstermåla.

Norba har blivit till en liten bricka i det stora globala kapitalistiska spelet. Nedläggningen gagnar inte allmänhetens intressen. Kortsiktigt gynnas inte någon. Aktieägarna kommer inte att kunna räkna in någon profit de närmaste åren. Risken finns tvärtom att flytten försvagar Norbas goda renommé och att sopbilen försvinner för gott om några år.

Andra bloggar om: , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Daniel Sachs var bra i intervjun och Robert Weil är intressant - inte minst hans kulturella gärningar i Sthlm (har inte varit i Tel Aviv)och med sommarresidens på Long Island.

Sachs har väl dock, rimligtvis, varit den som har flyttat BRIO till Kina, vill minas att de inte har ngn. tillverkning i Sverige 2007.

Norba - ja, som du skriver så är det många familjers historia och det har varit kul att genom åren kunna se deras produkte lite varstans. Mycket tråkigt besked! Kul är väl då att Mönsterås Metall, SSE med flera andra går bra - kanske kan några av de anställda få arbete där och resten får väl leva på bidrag/pendla/flytta. Trist är det och inte bra för samhället.

B-måla

Anonym sa...

Jag minns en Göran Persson som var så glad när svenska företag köptes upp av amerikanska och andra multinationela företag, för det skulle, menade han, kunnig och initierat, tillföra Sverige kapital utifrån.
Undrade redan då vilken lekskola han hade gått i.

Anonym sa...

NÄr ska detta eländes spel upphöra??
Jag är så less så jag vill göra som tjejen i tv4+....



(hon kräktes i direkt sändning...)