onsdag 5 september 2007

Rationalitet, vårdnadsbidrag och avgång

Klockan 16.30 klubbades dagens sammanträde i Barn- och utbildningsnämnden i Mönsterås av. Rekord!

Ett halvår utan förvaltningschef har lett till långa dryga möten där klockan hunnit bli sex och syrehalten knappt varit mätbar och där blodsockernivåerna hos oss politiker varit gjord för att skapa ändlösa och tröstlösa argumentationer om petitesser. Och det här var en kultur som grundlagts under flera år.

Sedan i juni finns en chef för verksamheten. Och en chef som vågar vara chef. Dagens föredragningslista verkade till och med ha varit planerad. Tidsödande punkter var bortplockade. Men samtidigt hade jag en känsla av att mötet var mer tillåtande och öppet. Det bådar gott!

Vårdnadsbidraget var den enda punkten där det hettade till på mötet. Den ideologiska diskussionen behövdes aldrig eftersom positionerna redan från början är klara från riksplanet. Lokalt kan det ju däremot vara intressant att fundera över om vi har råd med en reform som kanske kostar kommunen fem miljoner kronor Beräknat på att de som har barn i målgruppen, men som inte har barnomsorg vill ha del av bidraget.

Denna kostsamma satsning som går ut över jämställdhet sker samtidigt som vi har ett underskott på fem miljoner som måste sparas in. Men bekymret med vårdnadsbidraget får fullmäktige ta. Jag och mitt vänsterparti reserverade oss i alla fall mot beslutet. Sossarna och miljöpartiet gjorde gemensam sak med mig.

Skadeglädjen var det inget fel på när jag hör att regeringen spruckit. Bortsett från fuskministrarna som fick sparken innan de hunnit sitta in sina stolar så står nu regeringen inför ett stort bekymmer. Bekymret med att statsministern inte vågar ta debatten. Resultatet är att ministrarna tröttnar och drar.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Inga kommentarer: