torsdag 20 september 2007

Regeringens budget slår mot de svagaste

Regeringen säljer in sin klassförtryckande budget med retorik. Många grupper kommer att få det sämre.
Regeringen presenterar i budgetpropositionen för 2008 ytterligare reformer som syftar till att skapa tydligare drivkrafter till arbete och fler och bättre vägar tillbaka för dem som i dag står utanför arbetsmarknaden.
Regeringens hemsida
Vad regeringen inte berättar är att deltidsarbetslösa kommer att få det sämre. Numer begränsas möjligheten att stämpla upp till heltid till max 75 dagar.

Det här berör väldigt många personer och de har knappast valt att arbeta deltid. Många av dem finns inom kvinnodominerande yrken, enligt Jämo. Hundrafemtio tusen kvinnor vill öka sin sysselsättningsgrad enligt en undersökning från 2005 (s 71). Men ändå skriver regeringen att systemet "överutnyttjas", vilket betyder att de påstår att de här kvinnorna, som arbetar inom vård och omsorg, fuskar till sig a-kassa.

Att moderaterna och kristdemokraterna gick ut med sänkt bensinskatt i valrörelsen hindrar dem inte från att nu tvärtom höja bensinskatten. Jag är för att koldioxidskatten höjs, eftersom det stimulerar försäljning av miljöbilar. Men jag undrar om de väljare som röstade för skattesänkning är lika positiva?

Och så kan man ju undra om Anders Borg och hans ministrar är någon slags doktor Pillerman som lindrar människors smärta? För nu påstår regeringen att långtidssjukskrivna människors kostnader minskar efter ett år, eftersom ersättningen till de sjukskrivna minskar när de varit sjuka ett år.

Nu i kväll så rapporterar lokala medier att sopbilstillverkaren Norba ska lägga ner här i Blomstermåla och flytta verksamheten till Holland. 150 personer kan bli arbetslösa.

De personer som nu förlorar jobbet och blir arbetslösa ska naturligtvis plågas lite extra. Därför ökar regeringen antalet karensdagar från fem till sju dagar innan man får a-kassa. Det kan tyckas vara en marginell åtgärd, men den skapar inga nya jobb utan slår enbart mot människor som redan är pressade och kanske lever på marginalen!

Så de där "tydliga drivkrafterna" för att få folk i arbete stavas nedmonterad välfärd. Borgarna förnekar sig inte, synd att väljarna inte förstod det i valet 2006.

Andra bloggar om: , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

På 1920-talet fanns ett parti i Tyskland som lade till "arbetarparti" i partinamnet trots att det varken från början eller efter knappast vände sig till arbetarnas intressen... Lär av historien, lita aldrig på de falska profeterna. I synnerhet sådana som säger sig stå för något de aldrig gör eller har gjort...

mammamia sa...

Anonyms kommentar var en bra sammanfattning tycker jag!

Jag reagerade åxå för jag och endel kompisar har pratat om att tiderna nu i Sverige börjar påminna om tyskland i slutet av 30 talet...