måndag 15 oktober 2007

Nervösa jägare ger oss ilskna björnar

Nu pågår hetsjakten mot björnarna. Kvällstidningar vältrar sig i de farliga björnarnas beteende efter att tre jägare attackerats av folkilskna björnar senaste veckan.

Lita på att jägarintressen kommer att se till att få uppmärksamhet för den opålitliga rovdjursstammen. Snart kommer kraven på skyddsjakt att synas.

Vad det talas mindre om är att det är jägarna själva som skapat monster av björnarna. Nervösa björnjägare lyckas inte döda björnarna. I början av september rapporterade media om sju skadeskjutna björnar.

Människan har alltid varit det största och farligaste rovdjuret. Idag är vi det mer än någonsin.

Andra bloggar om: , , ,

6 kommentarer:

bert sa...

Om rovdjursstammen behöver regleras, tycker jag att det skall ske med licencierade, utbildade specialistskyttar. Jägarförbund och andra intresseorganisationer hör inte hemma i dessa sammanhang.

I Norrbotten "vimlar det av björnar", säger jägarna men orkade inte skrapa fram hela den "alldeles för lilla kvoten" man blivit tilldelad. 50 djur skulle få skjutas. Det blev 46.

Så var det med den björnträngseln.

Tomas Jonsson sa...

Bert: Jo, jag har läst på din blogg och kan konstatera att vi har ungefär samma åsikt i rovdjursfrågan.

Det är märkligt vilken skada rovdjuren ställer till för befolkningen. Jämför med debatten om
sälarna.

Anonym sa...

bert: Redan idag krävs avlagd jägarexamen, vad skulle det innebära att införa en ny sorts examen för att skapa specialistjägare? De kommunala skyddsjägarna (jagar iofs i tätorter oftast så det är lite speciellt) går redan nån kurs innan de anställs, mer än så behövs nog inte.


Sen har björnstammen ökat i Sverige och troligtvis blivit mer människopåverkad, jämför med Canadas och USAs björnar som går lös på soptunnor och lever i närheten av människorna. Dessa är i regel mer agressiva mot människor än de som bara lever på naturen har att bjuda. Det bästa vore naturligtvis om människorna och deras hundar bara försvann osv men i framtiden blir det väl upphissning av sopor och att se till att man inte slänger matrester omkring sig utanför husknuten som gäller.


Men visst, jag håller med om att jägarnas (och även skogsbolagen) organisationer inte är så värst klyftiga alltid, ett exempel är hur man resonerar kring rävjakt då man vissa år trycker på att för att skjuta fler och andra år trycker på för färre rävar för att hålla ordning på rådjursstammen och småvilten. Sånt där har evolutionen och naturen själv klarat av hittils osv så jag förstår inte riktigt varför man plötsligt skulle ta på sig en sådan självpåtagen "uppgift".

Brevbäraren sa...

Är det verkligen "folkilskna" björnar vi läser om? Är det inte "björnilskna" hundar som skrämmer upp och attackerar björnar. När sedan björnen försöker freda sig och jagar den skällande hunden så flyr hunden hem till en oförberedd husse, som inte kan hantera situationen!

bert sa...

anonymous: Jag menar att regleringen skall skötas av betalda jägare, inte som fritidssysselsättning.

Sedan är det ju rätt märkligt att det bara är män med bössor, som råkar illa ut. Bössor och hund. Det säger väl en del.

Anonym sa...

Gubben, du har snor i hela huve´t det syns direkt och röd som en toki