torsdag 1 november 2007

Världens farligaste rovdjur kan döda sälarna


Idag finns en artikel i tidningen Nyheterna där en yrkesfiskare föreslår att alla sälar skjuts ut. Visst, skjut ut sälarna!

För hundra år sedan fanns omkring 100 000 gråsälar i Östersjön. I slutet på 1980-talet var siffran nere på katastrofala 3 000 sälar. Senaste decennierna har sälbeståndet återhämtat sig och idag finns strax över 20 000 sälar.

Orsaken till att sälarna
simmar in och äter upp fisken som finns i näten är att det inte finns så mycket fisk kvar i Östersjön. Yrkesfiskets industritrålar har tömt Östersjön på fisk. Sälen och yrkesfiskarna konkurrerar om samma fisk men på olika villkor. I sin kamp för att hitta mat så tvingas sälarna plocka av fisken som hamnat i fångstnäten.

Människan är världens farligaste rovdjur. Visst skulle vi kunna skjuta ut sälarna och därigenom garantera att få ha fiskfångsterna ifred. Men måste vi hela tiden bevisa för oss själva att vi är starkast och kan göra precis vad vi vill? Har vi moralisk fullmakt att skjuta ut sälarna?

Andra bloggar om: , , , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Salige farfar låg inne under första världskriget som menig. Eftersom även försvaret hade dåligt med mat fick de ransoner med sälkött tilldelat sig vintern 1917. Senare, långt efter de bägge världskrigen, gick det att köpa sälkött till 80-talet tror jag det var. När han många år senare berättade om denna tid sa han alltid att sälkött, det var det vidrigaste slags kött som fanns på den här jorden.


Så visst, så mycket nytta gör de inte för människorna, de små liven, varesig i styckat tillstånd eller levande om man är yrkesfiskare. Å andra sidan ger jag inte så mycket för fiskerinäringen som sådan i sin nuvarande form, så jag ser hellre att de kvarvarande fiskarna omskolas än att sälarna skjuts av.

Kerstin sa...

Framför allt torde det inte hjälpa särskilt långt att skjuta ut alla sälar. Det fördröjer säkert inte utrotningen av fisken speciellt länge - länge leve kortsiktigheten!

Nicke Grozdanovski sa...

Sälar och andra djur har lika mycket rätt till sin föda än vad vi människor har.

Att vi aldrig lär oss det

bert sa...

Håller med Nicke, ovan. Att vi aldrig lär oss.

Alla djur har betydelse för ekologin, för balansen.

Människans uppgift har nu istället blivit att förstöra den, bara för att senare försöka "rätta till", då det oftast är försent.

Huvudlöst.

bert sa...

Glömde berätta...

Två sälar gladde oss i fjärden utanför stugan i helgen.