torsdag 27 december 2007

Mordet på en demokrati

Benazir Bhutto 1953-2007. Man kan bara känna sorg över dagens dåd i Pakistan. Inga demokratiska krafter kan vinna på att Benazir Bhutto nu är borta.

Hon var orädd och kämpade för den demokrati som hon trodde på. Men vad hjälper det när demokratins motståndare använder terrorn som vapen.

Pakistans USA-stödda president Pervez Musharraf har förlorat sin största motståndare inför valet den 8 januari. Han är också den som kommer att få bära skulden för mordet. Detta oavsett skuld.

För drygt två månader sedan undkom Bhutto ett attentat där över hundra människor dödades. Idag befann hon sig i en regementsstad med fler säkerhetsmän och större övervakning än någon annanstans i Pakistan. Sånt kommer inte att minska misstankarna om vem som låg bakom.

Benazir Bhuttos pappa grundade Pakistan People's Party, PPP, som också tog honom till presidentposten 1971. Han avsattes vid en statskupp 1977 och hängdes medan hans dotter sattes i husarrest där hon tog över ledarskapet för PPP.

Drygt tio år senare valdes hon till premiärminister men tvingades avgå efter att ha anklagats för korruption. Ironiskt nog eftersom korruption var det som hon försökte bekämpa.

För två månader sen kom hon tillbaka till Pakistan där hon bedrev en framgångsrik valkampanj och verkligen hade en chans att bryta det styre som tog makten genom en militärkupp 1999. Men idag har verkligheten visat att i Pakistan är vapnen starkare än demokratin.

Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: