lördag 12 januari 2008

I vems intresse investerar Figeholms bruk?


Igår presenterade ABB Power Technology Products, eller Figeholms Bruk som vi säger, planerna på en stor investering på hundra miljoner kronor i Figeholm. Syftet med investeringen är att kunna öka produktionen från 13.000 ton till 22.000 ton. Inga nyanställningar planeras.

En spontankommentar från Figge Holm fälldes här på bloggen och jag väljer att göra en artikel på temat:
Jag förfäras av att både Nyheterna och Barometern idag toppar med att Figeholms Bruk ska expandera och kraftigt höja produktionen. Det hela prisas och lovsjungs, men avsaknaden av ord som miljökonsekvensbeskrivning och samhällsansvar nämns inte alls...
Lägg ner skiten säger jag.
Figge Holm
Jo, det finns ju minst två aspekter på Figeholms bruk. Hundra miljoner investeras för att kraftigt öka produktionen. Är denna investering då samhällsnyttig?

Frågar man företagsledningen så kommer de att svara att de tryggar anställningarna. Men det blir inte fler jobb, alltså inga nya skattekronor till Oskarshamns kommun. Hur den närmast fördubblade produktionen påverkar miljön sägs det inget om. En inte allför kvalificerad gissning är att utsläppen från bruket i den vackra Figeholmsskärgården kommer att öka. Det drabbar Oskarshamns kommun.

Så svaret på frågan om samhällsnyttan borde naturligtvis vara nej. De enda som tjänar på investeringen är aktieägarna.


Sommaren 2006 fick trettio personer sparken när Figeholms bruks fabrik i Fårbo, 5 km från Figeholm, stängdes. Pressmeddelandet från ABB om detta säger en hel del om hur kapitalismen tänker. ABB "strukturerar om verksamheten" och "flytten kommer att beröra cirka 50 av de drygt 150 medarbetarna".

Vadå "strukturerar om"?
Vadå "beröras"? Det är kvalificerat kapitalistiskt skitsnack!

Med tanke på de som förlorade jobben
, att fabriken i Fårbo står outnyttjad och den gegga som ligger på havsbotten utanför Figeholm så är det hög tid att bruket levererar tillbaka en del. Aktieägarna har blivit rika på detta. De bedriver ingen välgörenhet, utan profiterar på befolkning och miljö. Därför finns ingen anledning för invånare och anställda att vara tacksamma.

Andra bloggar om: , , , , , ,

5 kommentarer:

FredrichL sa...

Jag tror nyckelfrasen i sammanhanget är "Inga nyanställningar planeras."

Med andra ord, takten ska drivas upp

Figge Holm sa...

Härligt Thomas, jag har närt en kommunist vid min barm... haha
Jag kanske ska ta klivet över från s till v, vi tänker ju riktigt lika nuförtiden.

Tomas Jonsson sa...

Fredrichl: Den gamla vanliga visan alltså. Tänk om lönen ökade i samma takt som produktiviteten. Då skulle inte bara aktieägarna vara miljonärer.

Figge Holm: He he. Du resonerar som en äkta kommunist. Jag trodde sossarna var för bleka för dig!?

Anonym sa...

Han kanske går in på Lenins linje. Alltid lika kul att påminna mer betonggråa socialdemokrater att de delar ett gemensamt arv med Lenins socialdemokratiska parti.

Kaj Raving sa...

Inlägget gjorde sig riktigt bra i insändarform också :-)