söndag 3 februari 2008

Kungens pojkar och det vanliga folket


En 78-årig kvinna blev påkörd av en polisbil på ett övergångsställe i Hultsfred i onsdags. Polismannen som körde har sagt i förhör att han inte såg kvinnan, berättar tidningen Nyheterna.

Men "det är oklart om det blir någon straffpåföljd för polisen som körde bilen". Hur är det möjligt?

Själv blev jag vittne till hur en äldre kvinna i rullstol blev påkörd av en bil på ett övergångsställe för drygt tio år sedan. Jag blev kallad som vittne när bilföraren stod åtalad för vårdslöshet i trafik. Sedan dess har gångtrafikanters företräde på övergångsställe lagstiftats.

Vad är det som är oklart? Skulle argumentet "jag såg inte" duga om bilföraren inte var polis?

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

6 kommentarer:

Kerstin sa...

Fast man kan bli frikänd från skuld även när det är en polis som syndar. Maken blev påkörd av en polis på en parkeringsplats i Göteborg i somras och till vår stora förvåning blev det inget tjafs alls, polisen fick hela skulden och vi behövde inte ens betala något via vårt försäkringsbolag. Vi föväntade oss något slags "straff" för att vi alls fanns på plats och stod ivägen, men staten betalade hela vår reparation, som förresten inte blev lika omfattande som den polisbilen fick genomgå.
Så det finns hopp - trots allt.

Tomas Jonsson sa...

Kerstin: Jag vill minnas att en del myndigheter inte har vanliga försäkringar, utan tar alla kostnader där de är inblandade i olyckor. Men om exempelvis polisen bryter mot någon lag så måste det väl ändå bli en vanlig juridisk process. Jämför med om jag skulle kört på någon, även om jag erbjuder massor med pengar så lär jag ju bli ställd inför tinget för vårdslöshet i trafik och vållande till kroppskada.

mammamia sa...

vill bara säga hej!

Figge Holm sa...

Jag säger också hej.
Du behövs på Birros blogg Tomas, i kommentarerna ser man att det fattas röster från vänster. Kom hit fort som fan! :)

Kerstin sa...

Nej, det blev ingen juridisk process. De var två i polisbilen, men blev tvungna att kalla på överordnat befäl pga påkörningen. En massa papper fylldes i och så gick det ett par veckor och så fick vi ett papper att polisen bar hela skulden till påkörningen och att man därför skulle betala även vår bilskada.

Nej, staten har inga försäkringar, därför skrev jag att "staten" betalade hela kalaset :-), inte något försäkringsbolag alltså.

Anonym sa...

Ja inte få de väl vara så att poliser inte få straff precis som kungen som oxå ä befriad från ansvar suck/Micke