lördag 1 mars 2008

Är en israel värd 47 palestinier?

Häromdagen avfyrades en raket mot israeliskt mål och en israel omkom. Israel var inte sena med vedergällningsattacker. De senaste dagarna har Israel i ett flertal otäcka dåd mördat 47 palestinier.

Israel säger att de har dödat "Hamasaktivister"
. Men i själva verket handlar det främst om civila. Israel har dödat många kvinnor och barn. I natt skickades en raket mot ett flyktingläger där många civila föll offer.

Under senaste seklet har USA invarderat och dödat miljoner människor i främst oljerika muslimska länder. Den 11 september 2001 vedergälldes detta med några attacker mot amerikanska mål. Några tusen människor omkom.

Alla människoliv sägs vara lika mycket värda. Men hur kommer det sig då att det är okej att döda oskyldiga människor i Palestina men inte att döda oskyldiga i USA?

USA var inte ödmjuka efter 11 september-attackerna. Där gällde inte att "vända andra kinden till" som det står i bibeln. Nej i stället startade USA ett "krig mot terrorismen", där de börjar förfölja och trakassera oskyldiga människor med mörkt hår. Och detta sker i "Guds namn" dessutom!

USA har mördat hundratusentals människor. USA har själva fängslat tusentals människor och dessutom förmått andra länder, däribland Sverige, att fängsla människor som använder sina demokratiska rättigheter. Många av dessa har fängslats utan att de fått någon rättegång.

Vad skulle hända om Palestina svarade med att starta ett "krig mot judarna"?

På 1930-talet var det judarna som stod i skottgluggen för de vitas hat. Idag är judarna allierade med de vita och gemensamt riktas hatet mot muslimerna. Inte något verkar vi ha lärt oss av historien!

Andra bloggar om: , , , , , ,

12 kommentarer:

mammamia sa...

Nej just det,inte något har människorasen lärt sig...

Jinge sa...

Nu har det ökat till 55-56.

Lasse Strömberg sa...

Jo, Tomas, vi har visst lärt oss något av historien. Nämligen att vissa regimer måste ha en yttre fiende för att motivera sin egen existens.

Så var det för romarriket, så var det under 30-40-talet och så är det nu.


Med en yttre fiende kan man hålla ihop folket, och det vet de verkliga makthavarna.

Pelle sa...

"Vad skulle hända om Palestina svarade med att starta ett "krig mot judarna"?"

Var har du varit de senaste 100 åren? De är dock inte ensamma om att kriga mot judarna och västvärlden.
http://uk.youtube.com/watch?v=Z6PI5S83o6g

Anonym sa...

Och var har du varit dom senaste 120 åren?

Från Mark Twains 'Tom Sawyer Abroad' ca 1885 där Huck' Finn inte riktigt kan hänga med:

--8<------------------
"A crusade is a war to recover the Holy Land from the paynim."

"Which Holy Land?"

"Why, the Holy Land -- there ain't but one."

"What do we want of it?"

"Why, can't you understand? It's in the hands of the paynim, and it's our duty to take it away from them."

"How did we come to let them git hold of it?"

"We didn't come to let them git hold of it. They always had it."

"Why, Tom, then it must belong to them, don't it?"

"Why of course it does. Who said it didn't?"

I studied over it, but couldn't seem to git at the right of it, no way. I says:

"It's too many for me, Tom Sawyer. If I had a farm and it was mine, and another person wanted it, would it be right for him to --"

[...]

Pelle sa...

Nu är jag osäker på om du försöker visa att du inte riktigt hänger med eller om du tror att fiktion räknas som en legitim källa.

Om du anser att medeltidshistoria är väsentligt i sammanhanget så kan du få en ledtråd till frågan om vad som egentligen hände för över 1000 år sedan.

Både judar och kristna har en bekräftad histora i området sedan långt innan islam uppfanns. Trots detta är de flesta palestinier muslimer. Hur kommer det sig?

Anonym sa...

Fiktionen är i detta fall Twains humoristisk kommentar till den tidens medelklassdamers koketta flörterier med den framväxande Zioniströrelsen - vars mål och mening var och är då som nu, så som Tom - lite klumpigt - försöker att förklara.

Meltidshistorie och vad som hände for 1000 år sedan är i allra högsta grad relevant. Läs in dig på dom judiskt konverterade Khazarerna (från stränderna vid nordvästra Kaspiska havet) och dera fejder med ryssen när du andå håller på. Fortsätt med senmedeltida fyrster i Polen som ger en fristad för konverterade judiska flyktingar österifrån, och då förstår du bättre varför så många av dagens "semiter" har kommunfärgat stripigt hår och gulliga fräknor på samma sätt som så många andra östeuropeer.


Att en majoritet av palestinierna är muslimer beror troligtvis på att en kille som hette Muhammed blev väldigt populär i området nån gång efter år 600. Att som du antyda att det handlar om en invasion eller folkvandring har inget på sig.

Jämförelsevis var Thor och Odin väldigt populära på vikingatiden i Skandinavien. Trots detta är dom flesta nordbor idag kristna (eller ger blanka fan i religion.) Du vet säkert hur det kommer sig.

Pelle sa...

Att hävda att "killen som hette Muhammed" plötsligt blev väldigt populär är en historieförenkling. Den invasion, ockupation och förtryck hans ideologi gav upphov till gjorde honom troligen impopulär bland de som befann sig på fel sida om kroksablarna. Möjligen blev han gradvis populärare bland de som tvångskonverterades.

För att anknyta till din jämförelse med kristnandet av Skandinavien; Hur gick den till?

Skillnaderna i religionernas synsätt löper som en röd tråd genom historien och förklarar även konflikten i israel/palestina. Det är samma ideologi bakom qassamraketerna och självmordsbombningarna som bakom invasionen av jerusalem för över 1000 år sedan.

Anonym sa...

Hvem var det nu som var på fel sida om kroksablerna, Romerna? Ja, dom blev säkert jättesura!

I Danmark - som jag känner mest till - var kristnandet ganske odramatiskt och skedde vid kungligt dekret. Att Harald Blåtand sedan egentligen var intresserat av en katolsk czeckisk prinsessa, snarare än drabbat av djup religiös insikt, gjorde väl sitt för att underlätta övergången.

Sen mener du Richard Lejonhjärtas hjärtlösa massakrer på palestinierna eller hur? Fast jag får inte riktigt ihop det med din argumentering ... Jag är nog lika träig som Huck' Finn :-D

Ahh ... Du mener förstås att muslimerne enligt någon tolkning av biblen inte är släkt i rakt nerstigande led från den gamle patriarken Israel? Men ser du, det är dom faktiskt. Israel hadde tolv söner och dom hette banne mig int Judah allihopa.

Pelle sa...

Med ett sådant retoriskt självmål behöver du ingen motdebattör. :)

Anonym sa...

Det var vel tur för dig som har slut på argument :-D

hit n run sa...

"Den 11 september 2001 vedergälldes..." - är du fullständigt galen?

"USA har mördat hundratusentals människor" - ja det är du.

"förfölja och trakassera oskyldiga människor med mörkt hår" - ?

Trappa ner lite på drogerna grabben.