fredag 9 maj 2008

Likheterna mellan Josef Fritzl och Burma


Ondskan i knipa. När Josef Fritzl insåg att den 19-åriga dottern skulle dö om hon inte snabbt kom under läkarvård så fick hon för första gången lämna källaren. Hon dumpades utanför sjukhuset. När sjukhuset skulle försöka hitta den unga papperslösa kvinnan i registren så uppdagades den förskräckliga sanningen. Ondskan avslöjades och den okända familjen i källaren fick återfödas i en mer civiliserad värld.

När munkarna i Burma demonstrerade i höstas
så var regimen snabb med att sätta in militär som slog ner revolten och fängslade den frihetstörstande, förtryckta och instängda befolkningen. Regeringen och militären visade effektivitet. Men när en cyklon drabbar landet och förmodligen hundratusentals människor omkommer och miljoner blir hemlösa och riskerar att drabbas av epidemier när vattnet drar sig undan och myggorna kommer, då står regimen handfallen. Den tar tid på sig. Hjälp utifrån - som sannolikt behövs - tillåts inte komma in.

Burma står just nu och trampar likt Josef Fritzl gjorde - i valet och kvalet om han skulle låta dottern dö eller om han skulle köra henne till sjukhuset och riskera att förlora kontrollen. Katastrofer verkar nödvändigt på vägen mot frihet.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

5 kommentarer:

Emil sa...

Intressant inlägg.

Bert sa...

Jag hoppas också på att situationen i Burma innebär en vändpunkt på något sätt. Inte för att jag vet hur. Men något måste bara hända. Det är ruggigt att se hur regimen nu, verkar totalt handlingsförlamad. Annat var det i höstas, när munkarna protesterade. Då fanns plötsligt resurser i varenda hörn av landet. Sjukt.

Tomas Jonsson sa...

Jo, precis Bert. Riktigt sjukt!

Elisabet sa...

Instämmer helt, Tomas!
Bra sammanfattat.

Tomas Jonsson sa...

Tack Bettan. Kul att du inte glömt min blogg!