onsdag 25 juni 2008

Borgarnas interna kritiker inte längre tysta


Droppen som fick bägaren...Debatten och utfallet av FRA-lagen har höjt temperaturen i partileden hos framför allt moderaterna och centerpartisterna.

Moderate kommunpolitikern Lars-Olof Reinfeldt från Vetlanda hoppar av moderaterna och blir politisk vilde. Han jämför FRA-lagen med Watergate.
Jag har länge varit stridbar och gjort klart att jag inte alltid följer partilinjen. Igår skickade de ned två ombudsmän som skulle tala mig till rätta och då fick jag nog.
Lars-Olof Reinfeldt till Svenska Dagbladet
Det mullrar även hos centerpartisterna. Gräsrotspartiet har blivit toppstyrt. När dessutom det liberala centerpartiet mangrant ställde sig bakom den antiliberala FRA-lagen så rann det över.

Hos centern har det runnit över tidigare. Det gamla bondeförbundet körde stadigt fram i mittfåran i svensk politik och lierade sig gärna med folkpartiet och socialdemokraterna på 1960-talet mot högerpartiet.

Centerns ungdomsförbund var radikala och låg till vänster. Idag är läget annorlunda. Landsbygdsmyllan är utbytt mot Stureplans krogar. Träckstänk mot champagnevomerande. Och ivern att slicka uppåt och sparka nedåt är starkare hos exempelvis Fredrick Federley än den ideologiska övertygelsen när partipiskan viner.

"Nya moderaterna" och dess regeringssaga påminner lite om Ny Demokratis uppgång och fall. När det är för många fanatiskt övertygade kockar som ska röra i den toppstyrda soppan så skär det sig, något som väljarna upptäckt för länge sen, enligt opinionsundersökningarna.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

5 kommentarer:

Jonny sa...

Jag tror det finns två eller tre sorters intern borgerlig kritik. Dels finns det en kritik från höger, från gamla moderater som tycker att regeringen inte går tillräckligt snabbt fram och att de svikit i klassiskt viktiga borgerliga frågor som försvaret, bensinskatt, villaskatt etc. Sedan finns det en kritik från genuint konservativa och socialliberala med stark känsla för samhällets sociala ansvar. De kritiserar särskilt regeringens politik gentemot arbetslösa och sjuka. En tredje kritik kommer från de sant liberala som ju givetvis inte kan tåla fra-lagen. Det intressanta är att motståndet mot fra-lagen öppnar upp nya samarbetsytor i svensk politik. Avskyn mot lagen är så stark att forna fiender nog kan samarbeta i just denna fråga i alla fall. Jag menar, här har ju Vänstern och ultraliberaler samma åsikt.

tomasrj sa...

Jonny: Kritiken kommer från olika håll. De gamla bunkermoderaterna och folkpartiets socialliberaler á la Westerberg har ju protesterat lite diskret tidigare under mandatperioden.

FRA-lagen är förvånande eftersom Sverige inte varit mål för någon terroristattack. Någon menade att den var ett resultat av att vi står utanför Nato och därför måste skaffa information på egen hand. FRA-spaningens resultat kan sedan bytas mot annan information hos Nato. De många bottnarna i lagen förenar kritiker över partigränserna.

Anonym sa...

FRA-kritiker hotades: http://playrapport.se/video/1182757

Anonym sa...

Nu är det dags för befolkningen att foga sig. Vi kan inte ha en massa personer som springer omkring med en massa felaktig argumentation. Lyssana istället på Sten Tolgfors. Han har rätt. Skälet till det är att det han säger är sant. Det säger han, och det måste vi lita på.

tomasrj sa...

Anonym: :-)