torsdag 26 juni 2008

Negativa åsikter mot hårdrockande läraren


Läraren som fick sparken på grund av att han spelade i ett hårdrocksband på fritiden upprörde mig, även om jag inte bloggade om det. Men i dagens Nyheterna finns en uppföljning som tvingar mig att reagera.
Man ska ju på något sätt vara en förebild även på fritiden
En lärare på Hammargymnasiet citerad i Nyheterna
Vad en enskild lärare gör på fritiden har inte skolan ett dugg med att göra! Det finns inget angivet i något anställningskontrakt som styr vad vi gör på fritiden.

En annan av lärarna på Hammargymnasiet i Gamleby menar att lärare på fritiden inte får göra sånt som strider mot skolans värdegrund. Som exempel menar hon att "prisa djävulen och ha upp-och-nervända kors" inte är okej. Vem har bestämt det undrar jag?

Det här luktar frireligiöst dravel. Enligt läroplanen ska skolan vara icke-konfessionell. Skolan ska främja förståelse för andra människor och förmåga till inlevelse. Intolerans ska bemötas med kunskap och diskussion. Skolan ska vara öppen för skilda uppfattningar och uppmuntra att de förs fram. Detta är ett styrdokument beslutat av riksdagen och det är detta skolan ska arbeta efter.

Det finns en viktig skillnad mellan exempelvis politik och religion jämfört med musik. Politik och religion utövas av personligt övertygade människor. Olika kulturformer säger däremot ingenting om utövaren. Kultur är till för att vidga sinnena och öka förståelsen. Särskilt religion har ofta motsatt verkan, vilket bekräftas av alla religiösa krig i världen. Hammargymnasiet verkar styras av frireligiösa fördomar och det är ett större hot än en lärare som spelar hårdrock!

Läs också vad Lärarförbundet i Västervik tycker. Dessutom Expressen, Aftonbladet, SvD, DN, Barometern

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

12 kommentarer:

Jonny sa...

Nu handlar det ju inte bara om en lärare som spelar hårdrock. Det hade man säkert kunat fördraga. Om man tittar på det aktuella bandets, Blodsrits, hemsida så ser man att teterna lyfter fram hat och våld på ett mycket destruktivt sätt. De verkar också ha genomfört en turné under devisen "Days of hate and destruction". De står alltså för värderingar som för de flesta torde vara lika förhatliga som nazismen. När detta väl är sagt så kan man ju hävda, precis som du gör, att skolan inte har med lärarnas fritid och privata värderingar att göra. Jag håller med om det. Men konsekvensen av det är att vi också måste acceptera lärare som är nazister på fritiden, lärare från religioner som för de flesta ter sig farliga eller odemokratiska etc etc.

Tomas Jonsson sa...

Menar du på allvar att du ifrågasätter yttrandefriheten?

I det nu aktuella fallet har killen gjort sin praktik under studietiden på Hammargymnasiet. Han godkändes och ingen hade någon anmärkning.

Varför godkändes han och senare dessutom anställdes om han inte är lämplig som lärare?

Jag ogillar starkt hur du kopplar ihop bandets åsikter med nazismen. Det är enbart ämnat för att svärta den sparkade läraren.

Jonny sa...

1. Jag tycker, som jag skrev, att skolan inte kall lägga sig i vad lärarna gör på sin fritid.
2. Jag skrev i klarspråk vad bandet verkar stå för för värderingar. Det kan förklara skolans agerande. De flesta människor lär inte dela dessa värderingar. Detta bör alltså inte påverka hans möjligheter att vara lärare. Men om vi accepterar det, måste vi också acceptera att lärare är nazister etc på sin fritid.
3. För egen del tycker jag att texter som lyfter fram ondska och hat och självmord som något positivt är lika illa som nazism. Därmed inte sagt att band som Blodsrit är nazister. Det är väl en fullt legitim åsikt. Men om vi accepterar att en lärare får ha vilka åsikter han vill på sin fritid (vilket jag alltså tycker) så är ju hela värderingsdiskussionen överspelad.

Jonny sa...

Kanske bäst att förtydliga:
1. En lärares privata åsikter, tro, värderingar etc ska inte påverka lärarens möjligheter att vara lärare.
2. Om man ändå vill diskutera olika värderingar så tycker jag att glorifierandet av våld, ondska, hat, mord etc är lika allvarligt oavsett i vilken ideologi det framträder. En jämförelse av ideologier som har våld och hat som viktiga element kan därför vara givande. Där kan man inte särställa nazismen som något exceptionellt. Samma andas barn är satanism och(vilket influerat mycket av Black Metallkulturen), kommunism.

Jonny sa...

Även om vi är överens om att lärare får stå för vad de vill under sin fritid så skall jag villigt erkänna att jag hade tvekat att skicka min dotter till en lektion där jag vet att läraren står bakom följande texter:

"Sorg, hat och evig vånda
Ett liv i ändlös plåga
Ingen glädje att finna
Mitt liv ska nu få ett slut
Jag låter mitt blod flöda
Kallt stål har öppnat mina vener

Jag låter eggen tränga djupt
Då jag tar mitt eget liv
Kalla vindar viner runt mig
Och regnet piskar min kropp

Ett liv i evig smärta nu ser sitt slut.
Jag tar mitt liv och välkomnar död

Kalla vindar viner runt mig
Regnet piskar min kropp
Jag ser blodet färga marken röd
En strid ström av liv lämnar mig

Då livet når sin ände
Sorg, hat och evig vånda

Livet har sitt slut"

eller

"I Kristi land skall människan fjättras i dess tarmar
I månens glans, i blodröd snö skall Jesus dräpas".

Även en tolerant människa har ju gränser.

Anonym sa...

Rektorn mfl borde väl kollat upp bandets texter & musik INNAN de anställde Emil?
Att först anställa någon för att de är väldigt väl utbildade/meriterade för just sökt anställning & sedan, en vecka senare avskeda samma, fortfarande lika kvalificerade, människa pga vad han gör på sin fritid är FEL & strider mot diskrimineringslagarna vi har i vårt avlånga land.
Hade han blivit avskedad för att han var av icke-svenskt ursprung så hade det stormat rejält i medierna & hemmen men nu var det ju "bara" en människas musiksmak/stil som påverkade ett beslut om avskedande.

SKAMLIGT är det att någon får bli "mobbad" pga musiken han/hon lyssnar på/spelar.

De (skolan) hade kunnat lägga till någon form av klausul i hans anställningskontrakt om att han inte får marknadsföra sitt band till sina elever.
Lätt som en plätt.

Men inte då....

Vad blir det här näst?
Du får sparken om du tycker om färgen blå/blodpudding/knyppling etc, etc?

"Moralens väktare" kanske inte borde få utöva sina religiösa åsikter på arbetsplatsen heller.....oj, oj, oj vad många nyanställningar det blir på den skolan.

Informationssamhället borde vara lite mer utvecklat men då krävs det ju att "folk" tar reda på HELA sanningen innan de uttrycker sin åsikt/fattar avgörande beslut.
Dröjer nog länge än tills den "drömmen" blir verklighet, om ens någonsin.

~plina~

Tomas Jonsson sa...

~plina~: Klausulen i anställningskontraktet behövs inte eftersom skolan ska vara "saklig och allsidig".

"Då värderingar redivisas, skall det alltid klart framgå vem det är som står för dem", enligt läroplanen. "Alla som verkar i skolan skall dock alltid hävda de grundläggande värden som anges i skollagen och i denna läroplan och klart ta avstånd från det som strider mot dem."

Men återigen; det här handlar om lärsituationen i klassrummet. Vad den enskilde gör på sin fritid är irrelevant.

Läroplanen är mer tillåtande mot kulturyttringar än mot religiös propaganda. I det här fallet verkar det vara frireligiösa moralkakor som reagerat på en musikutövning som ifrågasätter kristendomen. Och enligt läroplanen så är "moralens väktare" rökta redan från början.

Anonym sa...

Tack Tomas.

Håller hel & fullt med om att hans fritidssysselsättning är komplett irrelevant, så länge någon inte gör något kriminellt så borde man ju få göra i stort sett vad som helst utanför arbetstid.

Är det någon som vet om Emil (läraren) kommer dra detta ärende vidare till mer juridiska handlingar?

~plina~

Fredrik sa...

Håller med dig fullt Tomas!

Kanske att rektorn ska köpa in sig på en framtida FRA tjänst?
På detta viset slipper vi sådana pinsamheter av en person som ska vara en pedagogisk ledare.

Alla kan vi göra misstag. Min lista är lång men jag står för dom.

På en klass avslutningströja stod det: "Att tänka före är som att torka sig innan man skiter"

Rektorn sket, tänkte efter och försöker nu torka sig. Vi får väl se hur det går.

Tomas Jonsson sa...

Jag tror det var en riksdagsman från Misterhults socken som en gång uttryckte det att "det låter lika illa då man kliver ur klaveret som när man trampade i det..."

CrimsonAnna sa...

Som hårdrockare läser jag texten från blodsrit ovan och ser inte glorifierandet av självmord utan enbart skildrandet. Jämför med operan där huvudrollerna så gott ständigt tar sitt liv. har inte sett ngåra siffror på att opera-älskare skulle vara mer suicidala eller förespråka självmord.

Jag sörjer för eleverna som missar chansen til lett anant perspektiv på livet.

Tomas Jonsson sa...

CrimsonAnna: Tack för bra kommentar. Precis som du säger så är det vi som betraktare som väljer om vi vill kalla det för ett "glorifierande" eller ett "skildrande".

Håller med dig i slutsatsen!