torsdag 24 juli 2008

Krusbär


Ribes uva-crispa. Ribes är ett släkte som ingår i familjen ripsväxter (Grossulariáceae), enligt Kroken*.

I släkten Ribes hittar vi flera vanliga bär från trädgården; krusbär, olika former av vinbär och måbär. Artnamnet uva-crispa kan närmast översättas till druvan med krusiga blad.
Vad bjuder oss uppriktigt Afrika?
Vad visa kan Amerika?
Vad Asien? Vad allt Europa?
Jag trotsar öppet alltihopa.
Men Skandinavien – det är alladar!
Blott Sverige svenska krusbär har.
Carl Jonas Love Almqvist "Om svenska rim"
Jag har alltid inbillat mig att Almqvist diktade nationalistiskt om de svenska krusbären, av hemlängtan, under sin landsflykt i USA. Men han skrev dikten tretton år innan skulderna blev honom övermäktig och han flydde till USA - anklagad för att försökt förgifta godshandlaren som lånat honom pengar.

*) Flora av Thorgny Krok och Sigfrid Almquist som kom ut redan 1883 och som generationer av svenska skolbarn och studenter använt för att nyckla växter. Oändliga herbarier har skapats i samband dessa växtstudier. Idag är det digitalkameran som ersatt växtpressen. Men Kroken använde vi på högskolan när jag pluggade biologi 2002.

Andra bloggar om: , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Där dog en förutfattad mening hos mig också. Jag har också alltid trott att han skrev det i USA. Nu blev det ju inte alls lika romantiskt och fyllt av undermening. Jag tror jag föredrar att tro det tidigare och helt enkelt strunta i din upplysning.

Man kan ju alltid vårda sina illusioner även om de är fel :-).

Pelle

Anonym sa...

VAFALLS??!! Har växtpressarna försvunnit från skolundervisningen?!

Ja, då vet jag ju något jag kommer att kunna vinna på för att imponera på framtidens ungar.
Farsan vinner på att han kunde köpa mellanöl på Konsum och sitt MC/Bil-körkort.

Tomas Jonsson sa...

Pelle: Märkliga föreställningar man kan göra sig. Skrivna i Sverige så ter sig de där raderna rätt enkla. Hade de skrivits i USA så kändes det ungefär som olycklig kärlek då varje enskild bokstav är fylld av känsla.

Anonym: Själv brukar jag skryta med att jag har sett Nirvana live.