söndag 31 augusti 2008

Pigavdraget ointressant för vanligt folk


Pigavdraget har inte blivit den succé som regeringen hoppats på. Bara en femtedel av det budgeterade har utnyttjats. Nu kan man också se att avdraget är kopplat till inkomster, berättar Arbetaren.

Det är femton gånger vanligare att göra avdrag i rika Danderyd än i fattiga Jokkmokk, visar Skatteverkets siffror. Maud Olofsson menade på centerns hemsida vid införandet av avdraget att "vanliga människor" skulle kunna nyttja tjänsten. Men riktigt så har det inte blivit.

Redan 2006 visade Arbetaren att det krävs en inkomst på 46000 kronor i månaden för att det ska vara lönsamt med pigavdrag i stället för att själv minska arbetstiden för att hinna med hushållsarbetet. Det kostar ungefär 175 kronor att köpa en timme med avdraget. Alltså måste man ha en inkomst där man får ut lika mycket efter skatt i timmen för att det ska vara ekonomiskt lönsamt. Det bekräftas nu av verkligheten där klassklyftorna i reformen lyser tydligare än nånsin.

Maud Olofsson blundade för kritiken. Nu ser man att pigavdraget nyttjas av höginkomsttagarna, men knappast den fattiga kusinen på landet. Kostnaden för städningen i Danderyd får däremot vi allihop vara med och betala.

Läs också Alliansfritt Sverige, Jinge, Helena Duroj och Hans Linde. Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Bert sa...

Jodå! Så är det. Och det är helt galet. Det hade vi vanliga kunnat räkna ut med stortårna.

Alliansen utvisar sig själv.

Tomas Jonsson sa...

Det är som om ett korthus håller på att rasa ihop. På punkt efter punkt faller regeringens politik ihop.

Jonny sa...

Ja, pigavdraget kommer att göra sig väl i boken om klassiska politiska misstag i Sverige (tillsammans med fastighetsavgiften, det stympade vårdnadsbidraget, den höjda akasseavgiften...).

Anonym sa...

Ja, mycket märkligt att man drev förslaget som hade så uppenbart lite folklig förankring.

Skjuta sig själv i foten, javisst. Men den här statistiken går kanske också att feltolka och misshandla tills den duger.

Pelle