torsdag 21 augusti 2008

Snyftbilder på den ändliga sommaren


Timmernabben kl 19.23. Shalom ligger i Nabben när jag råkar trampa förbi på cykeln. Och i hamninloppet pågår klubbseglingar. Publikfriande att kappsegla så att man kan följa seglingarna från land. Dock var det nog inte mer än drygt tio personer som stod och tittade på. Jag fick nöja mig med bilder från mobilen. Och ingen musik hördes från Shalom denna kväll.


Skuteholm kl 19.48. Jag erkänner. Jag är en sån där jävla romantiker som kan stirra ut mot horisonten och röras lite i hjärtat och få ledsenklumpar i halsen. Särskilt när solen är på väg ner under horisonten vid åttatiden utan att ett enda segel syns norrut genom Kalmarsund. Bakom mig vajar det gula gräset i vinden och den där höstliga tystnaden breder ut sig. Åter är partisanerna lämnade ensamma.


Strömsrum kl 20.02. Ett spännande moln drar förbi på himlen när jag nästan är hemma. Nu när tredjeskörden just bärgats så är slåtterängen härligt vårgrön. Om det nu skulle vara någon tröst. För samtidigt klättrar skuggan upp längs trädstammarna medan solen är på väg ner. Det har blivit höst.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Läs också Vårdnadsbidraget en kvinnofälla och Den frigjorda kvinnan

6 kommentarer:

Nicke Grozdanovski sa...

Vilka härliga bilder!!!! Jag älskar dom.. Speciellt den i mitten är så himla vacker.

Tomas Jonsson sa...

Nicke. Tack :-)

Björn Nilsson sa...

Suck - du skriver så man nästan deppar ihop av höst-svårmod. Snart kommer den hemska november också. Snyft! Man får bita ihop och vänta på ljusare tider ...

Hade de kört sin segelregatta på Riddarfjärden hade det nog varit hundra pers som tittat på. Ärligt talat: är segling någon bra publiksport egentligen?

Tomas Jonsson sa...

Björn: Tack för kommentar.

Angående segling; jag som är uppvuxen i segelbåt varje sommar på 1970- och 80-talet då det seglande fritidsfolket var en genuin grupp med entusiaster där allt kretsade kring segling. Båtarna var små och enkla. (Toaletten bestod till exempel av en hink.) Midsommar i skärgården med mera. Det var en folkfest runt seglandet.

Jag som är uppvuxen i detta ser med beklagan dagens överklass använda sina mångmiljonbåtar som attribut för att skryta över sin förmögenhet. De kan inte hantera sina båtar och båtlivet har förvandlats till ett jetsetliv i med gräddfil till Sveriges semestermetropoler.

Drake, H-båt, Folkbåt, Rival 22 och till och med Vega och Maxi 77 är i salig avsaknad!

Kappseglandet är stendött eftersom båtarna är för stora och avancerade. Ett sätt att ändra på detta tror jag kan vara korta match-race i hamnområdet kombinerat med en speaker på land som berättar vad som händer.

Björn Nilsson sa...

En gång tänkte jag att det skulle vara kul att segla Mälaren runt i en liten jolle (vi bortser från att jag inte kan segla, har ingen jolle och skulle inte ha någonstans att placera den om jag hade en). Men det var nog bäst att det inte blev något: hade jag försökt ge mig ut hade jag väl blivit rammad av någon packad idiot i en motorbåt efter fem minuter.

Segling är väl som bandy: man ser som åskådare knappt vad som händer, men man kan väl trösta sig med varm dryck ur medhavd termos!

Tomas Jonsson sa...

Kanske det...