lördag 11 oktober 2008

Slipsnissarna firar stora börsdagen


Samtidigt som tusentals svenskar varslas om uppsägning på grund av slipsnissarnas lekstuga så firar näringslivets toppar Stora börsdagen i Kungliga tennishallen. Synnerligen otajmat.

Som rekvisita finns BMW-bilar inkörda och snittarna är på plats när kapitalisterna deklamerar vad som är Sveriges stora problem just nu:
Det är verkligen bekymmersamt när vanliga företag inte kan låna pengar till sina investeringar eftersom bankerna har stängt för inkommande samtal.
Börje Ekholm
Har företagen hellre delat ut vinsterna till aktieägarna i stället för att investera i verksamheten så saknas långsiktigheten. Är det inte det här som är kapitalism? Om inte bankerna tror på projekten så blir det inga pengar. Eller har kapitalisterna blivit socialister? Fan vet:
Men både Börje Ekholm och Christer Gardell hävdade att det krävs någon form av statliga garantier för att förtroendet inom banksystemet ska återupprättas.
– Det behövs väldigt kraftfulla åtgärder och de måste komma redan nästa vecka, säger Christer Gardell
Så the show must go on, typ. Kapitalisterna mjölkar rikedomar ur gamla Moder Svea, lever lyxliv och trollar bort pengarna och kräver att staten står för notan.

Nu gör vi oss redo för fortsatt lekstuga. Och för alla de tusentals som förlorar jobbet väntar en trilskande a-kassa där varje medmänniska ska ifrågasättas och anklagas; skötte du inte ditt jobb? Hus behöver säljas och barnen byta skola.

Samtidigt startar kapitalisterna nya fabriker i Kina och Ukraina för dit har varken fackföreningsrörelsen eller miljörörelsen ännu nåt, så där är det fritt fram att skära guld med fällkniv och äta snittar med gott samvete.

- - - - -
För övrigt hittade jag ytterligare några kloka kommentarer om den rödgröna röran. Ilona i Uppsala. Approximation. Via Ilona hittade jag även en Uppsalasosse som inte är nöjd med Monas utspel.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

6 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Gardell är rätt person att klaga. Var det inte han som jagade på för att tömma Volvos kassa? Med rejäla bidrag till bilindustrin kanske det går att tömma kassan en gång till?

Tomas Jonsson sa...

Björn: Du gissar rätt.

Svensson har bloggat om herrarna ekholm och gardell. Läsvärt!

Anonym sa...

Nyliberalernas våta dröm har besannats... att privatisera vinsterna ovh socialisera förlusterna.

Tomas Jonsson sa...

Anonym: En god sammanfattning av situationen i en enda mening. Snyggt!

Elisabet sa...

Ja, jag är glad att jag arbetar i en matvaruaffär. Mat ska väl alla ha.

För övrigt förstår jag inte, helt ärligt, hur ni orkar svänga mer med alla kapitalister/marknaden/arbetarna-orden nu år 2008 ..., för mig låter det bara som trycka-på-knappen-ord, ungefär som att alla veganer har stubbat hår och sjal.

Men det är ju jag det och jag har ju inte världens koll på allt och för övrigt tycker jag om dig ändå.

Tomas Jonsson sa...

Elisabet: För mig räcker det att se orättvisorna i världen. Då börjar det rycka i knapptryckarfingrarna...