måndag 20 oktober 2008

Världen är rutten och kapitalismen är orsaken


Hur hanterar de anhöriga sorgen och hur berättar man för ett litet barn att hans mamma aldrig mer kommer att komma hem?
USA-orienterade TV8 undrar hur amerikanerna klarar sorgen efter 11 september-attackerna 2001. Det är en stor fråga.
Tittarna får se hur föräldrar och syskon slits mellan hopp och förtvivlan.
Varje dag svälter hundratals barn ihjäl i världen. Hur hanterar deras föräldrar sorgen? Hur tar de emot beskedet att barnen hade kunnat överleva om USA hade använt sina pengar till bistånd i stället för till vapen för att bomba Irak och Afghanistan?

Världen är vansinnigt rutten. Den största orsaken är kapitalismen. Verkan av kapitalismen har blivit imperialismen där USA kanske är det värsta exemplet!

- - - - -
Kaj Raving berättar om ett bokcafé i Kalmar. Hanna noterar att ett par kulor är en bättre investering än en lägenhet. Lasse har hittat en skylt.

Jinge noterar att staten ska lämna en garanti på 1500 miljarder kronor till bankerna. Ingen protesterar. Men när Kalmar kommun ville lämna en garanti på 0,1 miljarder till en ny arena så blev det ett himla liv.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, TV8 vet var de har sympatierna. Det var ett program på SVT, kommer inte ihåg vilken kanal eller vad det hette, men det handlade om de ständiga lögnera till det amerikanska folket från sina egna ledare, hur de försvarar alla dessa krig.
Det jag tycker är det värsta med 11 september att nu kan alla motståndare avfärdas som terrrosister och då gäller inga regler och lagar längre.

Att hela tiden, och allt mer söka en yttre fiende brukar man ju tolka som en makts undergång. Det är alltid svårt att sia, men det är klart att det är USA som mest kommer att drabbas av de omställnignar vi måste göra vad det gäller energi. Just nu tycker jag mycket det är en fråga om det kamp om resursana eller adekvat forskning. Eller med andra ordm krig eller fred.

Pelle

Tomas Jonsson sa...

Pelle: Genom att köpa patent till nya energilösningar och ockupera oljeproducerande länder så garanteras att bilindustrin kan tuffa på i gamla hjulspår tills oljan tar slut. Sedan är det bara att sätta de nya uppfinningarna i verket och på så vis har imperialisterna garanterat makten lång tid framöver.

Jonny sa...

Ja, nog behöver kapitalismens för- och nackdelar alltid diskuteras. För egen del tror jag dock problemet är människan själv. När människans egoism inte tyglas av staten eller sociala sammanhang så spårar det ur. Människan har dock visat sig minst lika ondsint i andra system som exempelvis kommunistiska och nazistiska.

Anonym sa...

jonny, det handlar inte om ondska i allmänhet utan att varje system skapar sin egen logik vilket ger vissa resultat. I vårt samhälle förstörs mat trots att människor svälter, i Sovjet förstördes människorna direkt i läger.


Du är pessimistisk om mänskligheten - Själv hoppas jag att vi är vuxna människor som kan fatta egna beslut och att bilar, flaskor m.m. inte görs för att människor är idioter som inte vet sitt egna bästa. Men då måste vi skapa nya sociala relationer människor emellan, det kan ingen riksdag fixa åt oss.

Kerstin sa...

anonym skriver:
Men då måste vi skapa nya sociala relationer människor emellan, det kan ingen riksdag fixa åt oss.

Jo faktiskt, vad riksdag och regering gör påverkar i högsta grad hur vi människor beter oss mot varandra.

Om riksdagen och regeringen ser till att fördela samhällets resurser någotsånär jämlikt och att alla människor har en trygghet, då blir människor mer omtänksamma, tolerantare och hjälpsammare.

Om de skapar ett väldigt ojämlikt samhället där alla dessutom ständigt pressas och stressas genom att de hela tiden tvingas att konkurrera på kniven med alla andra, då skapar man ett fullständigt omänskligt samhälle där människor blir och beter sig mycket egoistiskt och hänsynslöst.

Det hänger ihop med människans, ja med alla högre stående varelsers, biologiska natur.