söndag 7 december 2008

Kort och lång slutare vid rinnande vatten


Över ån efter vatten. Det kan ju tyckas långsökt att åka till Emån om man bor intill Alsterån. Men så blev det och lite impulsivt så blir det här till en fotolektion. Den här bilden är tagen med relativt kort slutartid. Vattnet är så att säga fångat i flykten och blir stilla.

Alla bilder blir större om du klickar på dem.


Med längre slutartid så blir vattnet mer svävande och trolskt. Eftersom jag saknade stativ så klarade jag inte mer än 1/6 sekund innan det blev rörelseoskärpa.


Ännu ett stilla vatten. När jag klättrade ner här så lyckades jag plumsa lite med ena foten. Men vad gör man inte för fotokonsten.


Åter lite längre slutartid och vattnets rörelser flyter ihop till ett enda långt flöde av skummande vatten.

Bilderna är tagna vid Kvillen, utanför Fliseryd. Här är Emån delad, där den ena delen rinner upp förbi Finsjö och den andra lite längre söderut.


Det här var egentligen den första bilden jag tog i sviten. Det var ungefär här som jag kom på att bilderna förmodligen skulle bli häftigare med lite längre slutartid.


Sedan var det bara att börja ratta på inställningarna och testa olika tider. 1/2 s, 1/3 s, 1/4 s, 1/5 s, 1/6 s, 1/8 s, 1/10 s, 1/13 s och så vidare.

Mellan 1/6 s och ner till 1/8 s blev bäst. Jag tror inte att jag samtidigt kan ändra både slutare och bländare (det kanske går utan att jag vet om det). Med längre tider blir bilderna alldeles för ljusa. Dessutom måste man ha stativ. Om det går att höja bländartalet samtidigt så borde det kompensera att slutaren står öppen!?

Jag har varit här tidigare. Jag har också fotat strömmande vatten tidigare. Tio mil uppströms i Alsterån har jag också fotat strömmande vatten.

- - - - -
För övrigt har idag s, v och mp haft gemensam presskonferens där det meddelats att partierna nu gör gemensam sak inför valet 2010. Alf Norberg tycker att det är mest bra. The Life of Avlo är mer tveksam. Eventuellt återkommer jag med min uppfattning.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

12 kommentarer:

Elisabet sa...

Sånt här tycker jag om .., och här kommer väl dina läraregenskaper fram ...-))

Så vacker den sista bilden blev!

Tomas Jonsson sa...

Tack Bettan. Den andra bilden tycker jag själv bäst om. Klickar man upp den i större storlek så blir vattnet i övre delen på bilden väldigt vackert.

Anonym sa...

Hej, så.. natur nu igen. Det blev verkligen olika stämmning i bilderna. De två sista på sidan med lång slutartid var läckra. Mycket suggestivt med skarpa stenblock och suddigt vatten, jag tycker det ser lite animerat ut. Snyggt som vanligt när Du lägger ut nåt.

Pelle

Sussi sa...

Fantastiskt, att fånga vattnets liv.

Lasse Strömberg sa...

Rinner vattnet över en gammal kvansten på de översta bilderna?

Det är klart att du måste minska bländaren när du ökar slutartiden, det är liksom det som är fotografering. Det måste gå även på din kamera.

Ett stativ är inte fel, annat än att det är tungt att släpa på, men det finns bordsstativ som kan duga att ha på stenar, trädgrenar eller dyligt. Det finns också små "stativ" man kan skruva fast i ex v en trädgren, typ twing.

Nu väntar jag bara på snygga bilder av stjärnhimlen...

Tomas Jonsson sa...

Tack för kommentarer med vänliga ord. Sånt blir jag glad av!

Pelle: Just kontrasten mellan det skarpa och det rörliga ökar tydligheten i bilderna. Kvistarna som hänger ut över vattnet är otydliga och ger ett rörigt intryck på första bilden, men på andra bilden blir de skarpa och fina.

Lasse: Det är mycket riktigt ett gammalt kvarnhjul på de första bilderna.

Jag tog bilderna med kameran inställd på S. Vet inte om kameran kanske kompenserar bländaren automatiskt då till den manuellt inställda slutaren!?

Den där stjärnhimlen får nog vänta. Det har varit mulet och grått och fullständigt omöjligt med såna bilder i snart två veckor.

Nicke Grozdanovski sa...

Jag kan bara instämma med de övriga kommentatorerna. Vatten är underbart och så vitt vi vet (men troligtvis inte) unikt för vår planet. Underbara bilder.

Tomas Jonsson sa...

Nicke: Vatten är inte bara en förutsättning för vår form av liv. Det är också kul att fotografera.

Lasse Strömberg sa...

"Jag tog bilderna med kameran inställd på S. Vet inte om kameran kanske kompenserar bländaren automatiskt då till den manuellt inställda slutaren!?"

Ställer du in exponeringsautomatiken på S (shutter) betyder det att du bestämmer slutartid, och kameran ställer in bländaren automatiskt. (Ställde du in bländaren manuellt?) Det ska fungera under förutsättning att du inte använder längre slutartid än att bländaren så att säga räcker till. Går du över gränsen finns inget att göra utom att avvakta till sämre väder, skymmning, natt eller att sätta på ett gråfilter eller sänka ISO-talet, om det går.

Tomas Jonsson sa...

Lasse: Det var grått väder med svagt ljus. ISO-talet är nog det smidigaste för att kompensera - det är enklast att justera (eftersom jag vet hur man gör).

Figge Holm sa...

Men Tomas...
Bländarautomatik och slutarautomatik!
Kolla efter Av eller Tv på kameran.
Sen är det ju inte förbjudet att ibland reflektera och gå tillbaka till instruktionsboken haha

Tomas Jonsson sa...

Det var länge sedan Figge. Kul att du inte glömmer bort en emigrant.

Instruktionsböcker talar sällan samma språk som en användare.