måndag 1 december 2008

Verkligheten hinner ikapp


Ibland förändras verkligheten i grunden. Veckans Affärer tippade att 2008 skulle bli ett "urstarkt" år. Det blev inte så.

I stället rasar det privata näringslivet ihop som ett korthus. Staten står som den trygga garanten vid sidan om. Den borgerliga regeringen förstatligar banker och det pratas om att staten ska ta över Volvo.

Karl Marx har åter blivit hipp och Lenin är snart rumsren. Snart kanske vi kan börja använda det förhatliga k-ordet igen.

- - - - -
För övrigt funderar Lasse över om det blir nån pension till nästa generation. Björnbrum hittar tecken. Kerstin genomskådar regeringen.

Andra bloggar om: , , , ,

9 kommentarer:

Anonym sa...

Herregud! Menar du att ekonomi inte är en vetenskap! Vad skall vi då ha det där ekonomipriset till Nobels minne för?

Tomas Jonsson sa...

Ha ha. Jag har nog den roligaste läsekretsen!
:-)

Björn Nilsson sa...

Den bittre och cyniske kan fråga vad Lars Ohly skall med verkligheten till när han är fullt upptagen med att jaga samarbete med socialdemokraterna (och riskera att sugas ner i Mona Sahlins och miljöpartiets dynghål och aldrig komma upp igen).

Tomas Jonsson sa...

Björn: Jo ibland funderar jag över om det inte är bättre att stå utanför och agera blåslampa i röven på sossarnas nyliberala politik. Visserligen är sossarnas retorik just nu lite mer vänsterorienterad, men det är bara ett spel för att skilja ut sig från borgarna.

Jonny sa...

Marx...ok, jag kan fördraga honom, och historien har delvis gett honom rätt, delvis inte. Men Lenin...kom igen Tomas...det är ungefär som om jag skulle lyfta fram Jesus och den mest intoleranta folkmördarpåven genom historien. Lenins ansvar för miljoner människors död helt i onödan har omöjliggjort Lenin för all framtid.

Tomas Jonsson sa...

Lenin är ändå mer rumsren än Stalin.
;-)

Jonny sa...

Jo, Lenin hade idéer och ville säkert gott i början. Men det gick snett.

Anonym sa...

Det var bra många år sedan jag läste MArx, men var inte en förutsäätning enligt honom att det socialistiska samhället inte kunde skapas utifrån ett feodalt samhälle, som man väl får säga att Ryssland var innan det blev Sovjet. Enligt hans tankar är det väl nu som kriserna ska visas sig, när kapitalismen så att säga förtär sig själv.

Om någon är mer uppdaterad på vad MArx verkligen skrev så rätta mig gärna.

Pelle

Björn Nilsson sa...

Pelle minns rätt och har rätt. Man kan inte hoppa hur som helst mellan samhällssystemen, möjligen kan man skynda på övergången mellan angränsande system. Och just nu ser ju utvecklingen ut passa rätt bra in i den modell Marx och Engels skissade på. Förutsättningarna för ett kliv från kapitalism till socialism har aldrig varit så bra eftersom kapitalismen enligt modernt språkbruk har "svårt att leverera". Den håller på att köra slut på sig själv, med andra ord.